44 vluchtelingen raken beschermingsstatus kwijt nadat ze met vakantie gingen naar land waaruit ze gevlucht waren

belga
Het voorbije anderhalf jaar zijn 44 vluchtelingen hun beschermingsstatus kwijtgespeeld omdat ze met vakantie vertrokken naar hun thuisland. De meerderheid van hen zijn Irakezen en Afghanen. Dat berichten Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen vrijdag.

Niet elke vluchteling die hier asiel krijgt, blijft daarna netjes binnen de grenzen van ons land. Dat is ook niet verplicht. Maar wanneer blijkt dat die persoon voor een aantal weken terugkeert naar het land dat hij ontvluchtte, gaat er bij het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen (CGVS) een belletje rinkelen.

Het afgelopen anderhalf jaar kwam het in 118 gevallen tot een onderzoek. Dat leidde tot de intrekking van 44 beschermingsstatussen. Ongeveer de helft van de dossiers wordt momenteel nog onderzocht.

Begrafenis
"Het Commissariaat beoordeelt geval per geval", zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken. "Er is een verschil tussen iemand die even over en weer vliegt voor een begrafenis of om papieren te regelen en iemand die daar voor drie maanden met vakantie is. In dat laatste geval kan er nog moeilijk sprake zijn van een gevaarlijke situatie."

Niet zelden vertrekken ze vanaf een luchthaven in onze buurlanden (Schiphol, Düsseldorf of Frankfurt). Omgekeerd speelde de Belgische luchthavenpolitie ook al vijftig dossiers door aan de immigratiediensten van andere Europese landen. Staatssecretaris Francken roept zijn Europese collega's vandaag in Luxemburg op om nog meer informatie te delen.
206 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Patrick Goebel

  Goe bezig Theo, spijtig dat je bij de nva zit anders kreeg je mijn stem.lang leven VB

 • Jenny Maes

  Dus die profiteren van onze sociale zekerheid en gaan dan "drie maanden met vakantie" naar hun thuisland. En waarschijnlijk blijft hun uitkering al die tijd doorlopen. En wie heeft dat vliegtuigticket betaald? Laat die ginder, neem hun uitkering af en zorg ervoor dat ze nooit meer kunnen terugkeren naar België.

 • Heidi Werbrouck

  Niet voldoende Theo, ook verblijfsvergunning moet ingetrokken worden zodat ze voorgoed terug kunnen.

 • Roger Smets

  Ik ken er die over tien jaar hier toegekomen zijn. Na een jaar is zijn madam ook gekomen met twee kinderen. Ondertussen heeft hij al zeven kinderen. Maar een dag heeft hij nog nooit gewerkt. Sociale woning gekregen, na twee jaar een grotere en in zijn oude waren zoveel kosten, meer afgebroken. Gaat wel voor twee maanden op vacantie in Turkye. Dat met ons geld en veel flair en air hebben die zo gezegde sukkelaars. Kindergeld maar enkel betalen voor twee.

 • Tom Van Uytfang

  Goe bezig!!! Er moesten er eens wa meer zijn zoals Theo Van Francken. Er profiteren genoeg van die allochtonen en wij Belgen maar betalen en zelf geen pensioen hebben.