40-tal migranten verdronken na schipbreuk voor kust Mauritanië

Archiefbeeld: met dit kleine bootje kwamen op 2 augustus zo'n 35 migranten uit Afrika aan in Gran Canaria.
EPA Archiefbeeld: met dit kleine bootje kwamen op 2 augustus zo'n 35 migranten uit Afrika aan in Gran Canaria.
Voor de kust van het West-Afrikaanse Mauritanië is een boot met een veertigtal migranten aan boord gezonken. Slechts één iemand overleefde de ramp, deelt het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen (UNHCR), de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, vandaag mee.

De gevaarlijke overtocht van West-Afrika naar de Canarische eilanden was in het verleden een belangrijke migratieroute voor Afrikanen die in Europa op zoek wilden gaan naar een job en een beter leven. Pogingen om de eilanden te bereiken namen echter af naarmate Spanje midden jaren 2000 de patrouilles opvoerde. Tegenwoordig neemt de zeeroute weer toe in populariteit.

Volgens een woordvoerder van het UNHCR zaten aan boord van de boot zo’n 40 migranten en vluchtelingen. Speciaal gezant van de UNHCR Vincent Cochetel tweette dat het agentschap in samenwerking met autoriteiten en partners de inspanningen opvoert om dergelijke tragedies te vermijden, “maar mensensmokkelaars blijven liegen tegen hun klanten”, zei hij.

Tussen 1 januari en 14 juli van dit jaar kwamen al bijna 2.800 illegale migranten per boot aan op de Canarische eilanden, zo blijkt uit data van het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. Dat is vijf keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar.

Eind vorig jaar verdronken minstens 62 mensen voor de Mauritaanse kust. Zo’n 80 anderen moesten naar het vasteland zwemmen nadat de boot die hen vanuit Gambia noordwaarts vervoerde, zonk.

Migranten in Gran Canaria.
EPA Migranten in Gran Canaria.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Marcus Camps

    Enkele NGO organisaties voor de rechter brengen. Zij zijn de oorzaak ervan dat er nog steeds mensen het risico blijven nemen.