40% meer doden op Middellandse Zee dan gedacht

AFP
Het aantal migranten dat dit jaar op de Middellandse Zee om het leven is gekomen of vermist wordt, ligt 40 procent hoger dan aanvankelijk gedacht. Dat meldt de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM).

Het agentschap van de Verenigde Naties, dat in Genève gevestigd is, gelooft dat van begin dit jaar tot 1 juli 1.405 mensen omkwamen. Gisteren sprak het VN-agentschap van meer dan duizend doden.

De stijging is niet te wijten aan nieuwe tragedies met boten op zee, aldus Julia Black, gegevensspecialist bij IOM. Wel trok het agentschap het precieze aantal migranten van drie schipbreuken op 19 en 20 juni na. Minstens 215 mensen lieten het leven op deze twee dagen. De telling van vandaag omvat ook ongeveer 218 migranten die vrijdag en zondag voor de kust van Libië verdronken.

Los hiervan berekende de Italiaanse researcher Matteo Villa van de denktank ISPI dat bijna 10 procent van de bootvluchtelingen die zich in juni vanuit Libië aan de oversteek waagden, omkwamen of vermist worden. Dit is het hoogste percentage "sinds overheden in 2016 accuraat begonnen te registreren", schreef Villa op Twitter. In mei lag het aantal doden en vermisten volgens zijn gegevens op 0,25 procent.

In absolute cijfers vertrokken vorige maand bijna 7.000 migranten uit Libië, tegen bijna 25.000 in juni 2017, zei Villa.

Getty Images
Getty Images
Photo News14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lodewijk Verborgt

  Dat is nog 40% te weinig.

 • Johan Picavet

  Gelukkig heeft Italiën beloofd geen migraten boten meer toe te laten en Oostenrijk gaat zijn grenzen beter bewaken. italiën heeft een akoord met Libië om hen beter schepenen materiaal te bezorgen voor een snel ingrijpen langs de Libische kust. Resultaat minder pogingen ( geen slag kans) , de pogingen die overblijvengaan minder lukken of ze moeten verder door zwemmen naar Frankrijk of Spanje. Bonne change.

 • André Peeters

  Degene die niet in het bootje stapt zal er niet uitvallen. De NGO's zijn verantwoordelijk voor de doden door hun aanzuigeffect en bij uitbreiding onze regeringen wegens de steun aan de NGO's en dan nogmaals bij uitbreiding wijzelf wegens de verkeerde keuze in het stemhokje want wij kiezen voor de regering die de NGO's steunt....

 • André Castelot

  En aan hoeveel doden had "men" dan gedacht ?

 • Michel Gijbels

  0 tolerantie tegen mensensmokkel. Iedereen die illegaal onmogelijk asiel laten aanvragen. Stopt dat direct. Deze situatie werkt Europa zelf in de hand door te moraalriddereren en mutti Merkel te volgen. Ieder land voor zich als Europa niet aan zijn EIGEN burgers begint te denken...