30.000 vluchtelingen mogen hier blijven

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).
Photo News Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).
Een kleine 30.000 vluchtelingen zullen in 2015 het recht hebben verworven om in België te blijven. Dat is de inschatting van staatssecretaris Theo Francken. 30.000 vluchtelingen, dat is een gemeente zo groot als Tongeren, Deinze, Aarschot, Herentals of Wevelgem.

Is België dit jaar overspoeld door vluchtelingen? Dat klinkt overdreven, afgaand op de cijfers van Theo Francken (N-VA) enkele dagen voor het einde van 2015. "Op 31 december zal de teller van het aantal asielaanvragen blijven stilstaan tussen de 35.600 en 36.000", schat de staatssecretaris.

"In totaal gaat het om 47.000 tot 48.000 asielzoekers, want minderjarige kinderen die hier aankomen met hun ouders dienen geen eigen aanvraag in. Van die 48.000 mensen is dit jaar ongeveer 55% erkend. Daar komen nog enkele duizenden bij via gezinshereniging, wat het totaal aan erkende vluchtelingen op een kleine 30.000 mensen brengt."

Een "beheersbaar aantal", zegt Francken. Want 30.000, dat is slechts een kwart tot een derde van alle mensen die jaarlijks vrij naar België emigreren, van Roemenen en Bulgaren tot Nederlanders en Fransen. "Maar de integratie van de gevluchte Irakezen, Afghanen en Syriërs vraagt natuurlijk veel meer zorg, inspanning en geld dan die van pakweg de Nederlanders die zich vestigen vlak over de grens in Essen." Bovendien is het niet duidelijk waar de afgewezen asielzoekers naartoe gaan. Wellicht duiken vele duizenden van hen onder in ons land.

LEES HET VOLLEDIGE VERHAAL IN ONZE DIGITALE KRANT (NU VIJF WEKEN GRATIS PROEF)