Vrijwilligers in vluchtelingenkamp Duinkerke slaken noodkreet

Overal modder en vuilnis, amper sanitaire of medische voorzieningen en een totaal gebrek aan structuur. De vrijwilligers die in het vluchtelingenkamp in Grande-Synthe nabij Duinkerke werken, luiden de alarmbel.
REUTERS Overal modder en vuilnis, amper sanitaire of medische voorzieningen en een totaal gebrek aan structuur. De vrijwilligers die in het vluchtelingenkamp in Grande-Synthe nabij Duinkerke werken, luiden de alarmbel.
Ongeveer 2500 mensen. Zoveel mannen, vrouwen en kinderen verblijven in mensonwaardige omstandigheden in het vluchtelingenkamp van Grande-Synthe in de buurt van het Noord-Franse Duinkerke. Door de aanhoudende regen van de afgelopen dagen is de situatie er onhoudbaar geworden. Het kamp dreigt letterlijk te verzuipen in de modder. Terwijl de Franse overheden de verhuis van het kamp en de bouw van een nieuw kamp vertragen, trekken een aantal vrijwilligers nu aan de alarmbel.

Iedereen heeft het over de miserabele toestanden in de jungle van Calais. Niet ver daar vandaan in Duinkerke ligt er nog zo een mensonwaardige, mistroostige en minder bekende plek waar meer dan 2500 personen gedumpt worden door mensensmokkelaars, zonder te weten wanneer ze uit hun miserabele omstandigheden verlost zullen worden.

REUTERS

Modderige vuilnisbelt

Het hele kamp is een grote, modderige vuilnisbelt. Overal ligt afval: aan de tenten, soms in grote stapels met een mengeling van etensresten, allerhande leeggoed, blikjes, plastic bekers, door de vochtigheid onbruikbaar geworden en beschimmelde spullen, flessen vol urine. De toestand van de meeste tenten is erbarmelijk. "Voor velen is de tent te klein om in te slapen én er hun spullen in te bewaren, dus liggen deze buiten de tent, zo goed en zo kwaad als kan beschermd tegen de regen en de modder. Het is echter onmogelijk om hun kleren, hun slaapzak en andere spullen droog te houden in een tent die in de drek staat opgesteld en waarin het vaak binnenregent", stelt Dirk Vandervelden van de organisatie Vrijwilligers in vluchtelingenkamp Dunikerke.

De tentjes zijn niet bestand tegen de vochtige omstandigheden waarin ze gebruikt moeten worden. Gezinnen met kinderen kunnen zich amper beschermen tegen de tocht, de regen en de kou. Alles wat op de grond valt, is verloren. Alle spullen worden in een mum van tijd vochtig en raken niet meer droog.

De enige vorm van verwarming die er her en der is, zijn geïmproviseerde vuurtjes voor of soms in een halfopen tent. De rook ervan gaat alle kanten op, dus ook in de tenten. Op heel het domein is er maar 1 plek waar ze iets of wat bescherming tegen de regen en de wind kunnen zoeken en dat is de tent waar het eten wordt geserveerd. In de plaats die als schooltje moet doorgaan, is het ook relatief warm, maar is er enkel plaats voor een handvol kinderen.

In het park zijn er amper douches en toiletten. De paar toiletten die er zijn, verkeren in een erbarmelijke staat. Over heel het domein liggen dan ook uitwerpselen verspreid.

REUTERS

"Onmenselijk en onhoudbaar"

Voor de zieken zijn er amper medische zorgen aanwezig. "De kinderen en ouderen in het park dreigen daarvan het grootste slachtoffer te worden als er niet snel iets gebeurt. De overheid verhindert nog nieuw initiatieven of structuren op te starten in het park. Het is een kwestie van tijd voor er in deze omstandigheden slachtoffers zullen vallen".
 
Vier maanden na het uitbreken van de vluchtelingencrisis, verblijft een onbekend aantal mensen nog steeds illegaal in de meest mensonwaardige omstandigheden. "Niemand wordt geregistreerd, hulporganisaties zijn er amper of niet (zichtbaar) aanwezig. Veel mensen blijken ook behoorlijk gedesinformeerd te zijn. De meesten weten niet eens welke hun opties, hun rechten of hun alternatieven zijn. Er is heel wat nood aan structuur en vooral aan juiste en objectieve informatie. Het Verenigd Koninkrijk is voor bijna elk van hen het beloofde land, waar ze kost wat kost naar toe willen. Illegaal welteverstaan en wellicht heel duur betaald". Hoe lang ze daar moeten wachten vooraleer ze eindelijk hun reis kunnen verderzetten weet niemand.

"Deze situatie is ronduit onmenselijk en onhoudbaar. Dankzij de talrijke vrijwilligers wordt het leed van enkele tientallen individuen en gezinnen voor heel eventjes een beetje verlicht. Ze snakken allemaal naar een beetje waardigheid, warmte, genegenheid, een vriendelijk woord, een helpende hand, een uitweg uit deze miserabele modderpoel, een nieuwe start. Zo lang de overheid de andere kant op kijkt en alternatieven voor een menswaardigere opvang blijft blokkeren, zullen de vaak vermoeide vrijwilligers blijven doorgaan om deze mensen in de mate van het mogelijke te geven waar ze zo hard naar verlangen. Het is vijf voor twaalf. Het water staat zowel de vluchtelingen als de vrijwilligers aan de lippen".

'Zo lang de overheid de andere kant op kijkt en alternatieven voor een menswaardigere opvang blijft blokkeren, zullen de vaak vermoeide vrijwilligers blijven doorgaan om deze mensen in de mate van het mogelijke te geven waar ze zo hard naar verlangen'

REUTERS

AzG: "Goede hoop op onderdak in nieuw kamp"

Artsen zonder Grenzen, dat in het kamp actief is, sluit zich aan bij de noodkreet van de vrijwilligers. "We klagen de situatie al een paar weken aan", zegt woordvoerder Christof Godderis. "Door het slechte weer is de situatie er nog verergerd."

De hulporganisatie, die bij de overheden aandringt op een oplossing, zegt er goede hoop op te hebben dat de vluchtelingen op korte termijn kunnen ondergebracht worden in een nieuw kamp.

REUTERS