"Turkije stuurt vooral erg zieke en laagopgeleide Syriërs naar Europa"

REUTERS
Voor elke vluchteling die illegaal naar Griekenland is gereisd en opnieuw wordt opgenomen door Turkije, neemt Europa een andere Syrische vluchteling uit Turkije op. Nu is er ergernis ontstaan over de manier waarop Turkije de vluchtelingen selecteert. Ankara laat namelijk hoogopgeleide vluchtelingen niet uitreizen en stuurt voornamelijk zieke en laagopgeleide Syriërs naar Europa. Dat schrijft het Duitse gerenommeerde magazine Der Spiegel.

Europese regeringen zijn kritisch nu Turkije bijna enkel mensen met een zware medische problematiek en zonder enige opleiding stuurt. Dat is gebleken tijdens een interne EU-vergadering in Brussel.

Volgens Duitsland, Nederland en Luxemburg zou Turkije de toestemming van vluchtelingen om door te reizen naar Europa op het laatste moment hebben ingetrokken. Het ging dan om gezinnen waarvan de vader hoogopgeleid was en in Syrië aan de slag was als ingenieur, arts of apotheker.

Ondertussen heeft Turkije aan UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, laten weten dat Syrische academici niet onder de deal met Europa vallen. Normaal beslist de UNHCR wie in aanmerking komt maar het akkoord tussen Turkije en Europa stipuleert dat Turkije hierover zelf mag beslissen.

AP
AP
REUTERS