"Saoedi-Arabië: geen vluchtelingen, wel geld voor 200 moskeeën in Duitsland"

De skyline van de Saoedi-Arabische hoofdstad Riyad, onbereikbaar voor vluchtelingen uit 'broederlanden' als Syrië.
Wikimedia De skyline van de Saoedi-Arabische hoofdstad Riyad, onbereikbaar voor vluchtelingen uit 'broederlanden' als Syrië.
De Golfstaten en Saoedi-Arabië blijven totnogtoe doof voor de roep om hulp van hun islamitische geloofsbroeders uit oorlogslanden als Syrië. Saoedi-Arabië verkiest voor de Syrische vluchtelingen in Duitsland 200 moskeeën te bouwen. Dat meldt de Duitse centrumrechtse krant Frankfurter Allgemeine op aanhaling van de Libanese krant al Diyar.

De Arabische Golfstaten zijn rijk, maar stellen zich kil op tegenover hun Syrische geloofsgenoten. Toch laat koning Salman van Saoedi-Arabië zich 'de Hoeder van de Twee Heilige Moskeeën' noemen.

Vrijheid en veiligheid
De vluchtelingenstroom gaat naar het Noorden, naar Europa, en niet zuidwaarts richting het Arabische schiereiland. Dat heeft twee redenen. Vooreerst wensen de vluchtelingen niet in een totalitaire staat te leven. Na wat ze hebben meegemaakt, snakken ze naar vrijheid en veiligheid. Bovendien zijn de vluchtelingen in de Golfstaten niet echt gewenst. Sinds de oorlog in Syrië is het voor Syriërs steeds moeilijker geworden een inreisvisum te bekomen, dat bovendien duur is.

De voorbije jaren werden, vooral in Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten, verblijfsvergunningen voor Syrische gastarbeiders niet meer verlengd.

Uitzonderingen Libanon en Jordanië
Willen Syriërs naar een Arabisch 'broederland' reizen, dan worden ze zonder visum aan alle grenzen - tot in Algerije, Jemen, Mauretanië en Soedan - afgewezen. Maar er zijn ook uitzonderingen: Jordanië en Libanon hebben miljoenen vluchtelingen opgenomen.

Kamp voor Syrische vluchtelingen in Jordanië.
Kos Kamp voor Syrische vluchtelingen in Jordanië.

Jemen
De Golfstaten zouden de wereld kunnen tonen hoe grootmoedig ze zijn, maar ze wakkeren conflicten net aan. Jemen, het armste land van de Arabische wereld, bombarderen ze. 80 procent van de Jemenieten is op humanitaire hulp aangewezen die echter amper het land bereikt omdat een door Saoedi-Arabië aangevoerde coalitie het land isoleert. Met 27 miljoen inwoners is Jemen het meestbevolkte land van het Arabische Schiereiland. De Jemenieten rest twee vluchtwegen: richting Somalië en Ethiopië of noordwaarts richting Saoedi-Arabië. De grootste angst van de Saoedi's is dat miljoenen Jemenieten over de goed beveiligde grenzen noordwaarts trekken.

Moskeeën in Duitsland
Vandaag neemt Saoedi-Arabië geen vluchtelingen uit landen in burgeroorlog aan, en al helemaal geen Syriërs. In plaats daarvan, zo meldt de Libanese krant al Diyar, biedt het land de bouw van 200 moskeeën aan voor moslimvluchtelingen die worden opgevangen in Duitsland. Dat zal, nog volgens de krant, in samenspraak met de Duitse bondsregering gebeuren.

Arbeidskrachten
De conflicten en oorlogen in Syrië en Irak, in Afghanistan en in Somalië zullen niet snel wegebben. Steeds meer mensen zullen een nieuwe thuishaven zoeken, waar ze ook willen werken. Laat de Golfstaten nu net arbeidskrachten nodig hebben: in Saoedi-Arabië is één op de drie inwoners gastarbeider, in de Verenigde Arabische Emiraten is 80 procent niet autochtoon. Toch vormen de Arabieren slechts een minderheid onder de gastarbeiders. De Golfstaten trekken gastarbeiders uit stabiele en vreedzame landen voor. Die brengen de conflicten uit hun thuisland niet mee, ze zijn volgzamer en makkelijker weer uit te wijzen.