"Maffia verklaart de oorlog aan vluchtelingen op Sicilië"

AFP
Sinds de Balkanroute dicht is, verlegt de vluchtelingenstroom zich deels naar Italië. Op het eiland Sicilië stromen duizenden migranten toe. De maffia wil koste wat het kost vermijden dat Noord-Afrikaanse bendes die met de vluchtelingen meeglippen, hun terrein inpikken. Escaleert de situatie?

Op Sicilië vreest men dat de maffia een open oorlog ontketent met vluchtelingenclans. De moordaanslag op een onschuldige migrant uit Gambia op klaarlichte dag zien de Sicilianen als eerste teken aan de wand. Twee weken geleden schoot de 28-jarige Emanuele Rubino in Parlermo de vluchteling Yusapha Susso een kogel door het hoofd. Het slachtoffer was zwaargewond maar overleefde miraculeus.

Tijdens de eerste drie maanden van dit jaar steeg de instroom van asielzoekers in Italië met 90 procent. De migrantenpopulatie in Ballaro, de wijk in Parlermo waar de Gambiaanse man werd aangevallen, is toegenomen van 5 procent naar zo'n 25 procent sinds het begin van de vluchtelingencrisis.

"Deze daad toont aan dat de maffia niet begrepen heeft dat Palermo veranderd is", verklaart burgemeester Leoluca Orlando aan de Britse Daily Mail. Letterlijk zegt hij: "Palermo is geen Italiaanse stad meer. Ze is niet meer Europees. Men kan door de stad lopen en het gevoel hebben dat men in Istanboel is of Beiroet." Maar dat beklaagt hij zich niet. "Wij zijn een stad uit het Midden-Oosten in Europa. Wij zijn een lappendeken van nationaliteiten en daar zijn we tevreden over."

Volgens de burgervader had de maffia vroeger meer macht en was de beruchte 'Cosa Nostra' in staat om asielzoekers de toegang tot de stad te ontzeggen. "Tot ik dertig jaar oud was, zag ik geen enkele Afrikaan of Aziaat in Parlermo", legt Orlando uit. Nu is dat helemaal anders. "Vandaag zijn wij een stad van migranten en kunnen de maffiabazen geen burgemeester meer spelen."

De inwoners vrezen dat de maffia de huidige toestand niet accepteert. "Dit is wellicht het begin van een oorlog tussen de Cosa Nostra en de migranten", meent Giovanni Zinna, een 46-jarige Siciliaan. "Er zullen nog meer asielzoekers komen, nog meer spanningen en aanvallen."

AP
AFP
Photo News
Getty Images
Photo News
AP