'Ku Klux Klan' paradeert door opvangcentrum voor vluchtelingen

Leden van de KKK tijdens een ceremonie (Archiefbeeld).
epa Leden van de KKK tijdens een ceremonie (Archiefbeeld).
Acht onbekenden hebben in de buurt van het Duitse Löcknitz in kledij van de Ku Klux Klan over het terrein van een opvangcentrum van vluchtelingen geparadeerd. Het incident had volgens een politiewoordvoerster in Neubrandenburg donderdagnacht plaats, maar hulpverleners hebben pas maandag aangifte gedaan.

Het gezelschap met de beruchte witte gewaden en puntmutsen zou gedurende ongeveer tien minuten zwijgend over het complex hebben gewandeld. Toen een aantal asielzoekers naar buiten kwam, verdwenen de dreigend uitgedoste bezoekers.  

In de naburige deelstaat Brandenburg zijn de afgelopen jaren vergelijkbare acties van rechtsextremisten gemeld. Zij onderhouden volgens het OM nauwe contacten met zielsverwanten in het zuiden van Voor-Pommeren. In de regio Löcknitz richtte de vreemdelingenhaat zich tot dusver met name op inwoners van Poolse origine.  

De KKK-dracht verwijst naar de racistische terreurorganisatie die in de VS met geweld protesteerde tegen de afschaffing van de slavernij en de burgerrechtenbeweging van Afro-Amerikanen.