“Italiaanse havens blijven gesloten voor migranten”, herhaalt Salvini nu Nederlands reddingsschip op komst is

Geredde migranten met reddingswerkers van de Sea Watch 3 in de Middellandse Zee zaterdag.
AP Geredde migranten met reddingswerkers van de Sea Watch 3 in de Middellandse Zee zaterdag.
De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini, partijleider van het extreem-rechtste Lega, herhaalt vandaag opnieuw dat boten van de ngo's die migranten helpen het land niet binnen mogen. Hij doet dat nu een schip met migranten Sicilië nadert.

"De zoveelste provocatie: na dagen doorgebracht te hebben op Maltese wateren, is het Nederlandse schip Sea Watch 3 onderweg naar Italië met 47 migranten aan boord", schreef Salvini op Twitter. 

"Ik herhaal dat onze richtlijn niet verandert en niet zal veranderen. Niemand zal aan land komen in Italië. We staan klaar om medicijnen, voeding en al het noodzakelijke (voor de migranten aan boord, red.) te sturen, maar de Italiaanse havens zijn en blijven gesloten."

Storm

Het schip Sea Watch 3, dat onderdeel is van de Duitse ngo Sea Watch maar onder Nederlandse vlag vaart, pikte 6 dagen geleden 47 migranten op ter hoogte van Libië en zoekt sindsdien een haven waar het kan aanmeren. Malta en Italië weigeren het schip toegang te bieden. 

"Een vijfde dag zonder veilige haven voor de 47 schipbreukelingen aan boord van de SeaWatch. Morgen wordt vanuit het noordwesten een sterke storing verwacht, een storm. De mensen aan boord hebben last van de koude. We hebben zo snel mogelijk nood aan onderdak, een veilige haven", liet de ngo op Twitter weten.

Het schip vaart nu richting Sicilië. Het bevindt zich momenteel niet ver van de oostkust van Sicilië, met als doel zichzelf te beschermen tegen het slechte weer.

AP13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • piet devlieger

  Waarom is dat een provocatie. Die man doet gewoon wat juist is voor zijn land zelfs al moet hij tegen de 'slechte grap Europa' ingaan. Hoed af.

 • Ludovic De Beuckeleer

  als ze aanleggen in een Italiaanse haven het schip dan verschroten , dan is het zeker gedaan met taxi te spelen voor immigranten.

 • Roland Verhoeven

  merkwaardig zwart-afrikaans die libische vluchtelingen...de officiële oorlogszones zijn toch veilig nu Irak, Syrië en Libië als "gepacifeerd" staan in de diplomatie, dus economische vluchtelingen krijgen pendeldiensten van NGOs? Goed om weten als ze nog eens in hun hesjes in de winkelstraten komen om solidariteit vragen in harde cash

 • Filip Desmedt

  Zet ze terug af in een haven in Libie !! Dan weten zij , en ook de anderen dat het gedaan is , dat ze niet moeten proberen maar dat ze terug gestuurd worden . Zolang deze mensen smokkelaars van ngo's bezig blijven , zullen ze steeds blijven komen !! Daag deze ngo's voor de rechter , leg hun schepen aan kettingen !! Enkel zo zal het stoppen !!

 • Gerry Cle

  Zoals Francken zegt: 'het voornaamste is dat die arme mensen hun leven gered is'. Gezien de laatste rapporten over het behandelen van vluchtelingen in Libië kan men hen onmogelijk naar Libië brengen. Men levert geen mensen aan slavenhandelaars en orgaanhandelaars.