Ga naar de mobiele website
^ Top

"De hele Balkan te voet doorkruist. Deze 100 km zal ook wel lukken": vluchteling Amin wandelt Dodentocht voor goed doel

Amin, een vluchteling uit Aleppo, die inmiddels een bestaan in ons land opbouwde, loopt de Dodentocht mee.
vincent duterne Amin, een vluchteling uit Aleppo, die inmiddels een bestaan in ons land opbouwde, loopt de Dodentocht mee.
Terwijl zelfs doorgewinterde Dodentocht-deelnemers nog altijd huiveren bij de 100 kilometer tussen start en finish, is dat bij één wandelaar straks niét het geval. Amin Haj Hamidi (28) ontvluchtte in 2013 Aleppo en kwam twee jaar geleden in ons land aan. "Honderden kilometers heb ik gestapt, tot bloedens toe. Ik zal dus niet opgeven bij de eerste blaar."

Het is een foto waar je naar blijft kijken. Gek veel is er nochtans niet op te zien: een man, wiens hemd een wasbeurt kan gebruiken, loopt op blote voeten door een dorpje. Het is pas als je het bijhorende verhaal hoort dat je je ogen keer op keer weer richting datzelfde beeld stuurt. "Ik denk dat het ergens in Servië was", zegt Amin. "De precieze naam van dat dorp weet ik niet meer. De schoenen die ik in mijn handen hou, zijn degene die ik droeg toen ik aan mijn vlucht naar Europa begon. Maar daar in Servië waren ze zo versleten dat ik ze heb uitgetrokken en op mijn blote voeten verder ben gestapt. Hoeveel kilometer? Geen idee, maar het kunnen er tientallen geweest zijn. Ik heb gewandeld tot ik ergens een stevig nieuw paar kon kopen: zwarte CATs. Ik heb ze nog altijd. Die schoenen hebben me definitief in veiligheid gebracht, ze hebben me een nieuwe toekomst gegeven."

(lees verder onder de video)

Op blote voeten stapt Amin door een dorpje, ergens in Servië. "De schoenen die ik in mijn handen hield, droeg ik toen ik aan mijn vlucht begon. Maar ze waren zo versleten dat ik op mijn blote voeten verder ben gestapt."
rv Op blote voeten stapt Amin door een dorpje, ergens in Servië. "De schoenen die ik in mijn handen hield, droeg ik toen ik aan mijn vlucht begon. Maar ze waren zo versleten dat ik op mijn blote voeten verder ben gestapt."

Vader

We ontmoeten Amin op zijn werkplek: een opvanghuis van SOS Kinderdorpen voor minderjarige vluchtelingen in het Brusselse. "Ik werk hier sinds een jaar als begeleider", zegt Amin in uitstekend Nederlands. "Ik help die jonge gasten bij alles, ik ben een soort vader voor hen."

Zijn eigen vader heeft Amin al enkele jaren niet meer gezien. "In 2013 werd het voor ons duidelijk dat we niet in Syrië konden blijven. Dagelijks werden mensen gedood. Mijn ouders en mijn drie broers zijn gelukkig nog allemaal in leven, maar ik heb veel vrienden en familieleden verloren."

Waarom moest Amin vluchten uit Syrië? Hoe kwam hij in ons land terecht en wat doet hij hier? Waarom loopt hij mee met de Dodentocht? Lees het hele verhaal in onze Pluszone, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken!
8 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Kevin Pinxten

  Heeft blijkbaar maar 25 km gedaan Mmm dat is raar !!

 • Kevin Pinxten

  Blijkbaar maar 25 km uitgelopen Mmm dat is raar

 • mieke jansens

  waarom moet daar vluchteling bij staan ... propaganda?

 • Niko

  De vraag is, wanneer gaat mijneer terug!

 • Heidi Werbrouck

  Hem zopas gehoord op de radio. Na 2 jaar spreekt hij stukken beter Nederlands dan de meeste waalse politiekers die al hun hele leven in Belgie wonen

Meld een bug