"Bakker van Kos", die duizenden broden bakte voor migranten, overleden

Twitter @amna_newseng
Op het Griekse eiland Kos, in de Egeïsche Zee, is Dionysis Arvanitakis vandaag op 77-jarige leeftijd overleden. Arvanitakis was vooral bekend als "de bakker van Kos" die tijden de vluchtelingencrisis op grote schaal brood uitdeelde aan de migranten op het eiland. Vooraanstaande politici uit Griekenland en de EU hebben al met droefenis gereageerd op het overlijden van de man.

Arvanitakis werd een lokale beroemdheid, omdat hij dagelijks meer dan honderd kilogram brood bakte om uit te delen aan migranten die op Kos waren aangekomen. Kos is een van de vijf Griekse eilanden die in de periode 2015-2016 een groot aantal migranten te verwerken kreeg. In die periode kwamen zowat 1 miljoen mensen op de eilanden aan. 

Arvanitakis werd in 2016 voor zijn acties gelauwerd door het Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC) van de EU. 

"Het is met droefheid dat ik het overlijden heb vernomen van Dionysis Arvanitakis, een voorbeeldige Europese burger die voor zijn zeldzame generositeit en zijn gevoeligheid voor honderden geïmmigreerde ongelukkigen geprezen werd door de Europese instellingen", zo reageerde de Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker op Twitter. "Mijn Europa is het Europa dat door Dionysis Arvanitakis gesymboliseerd wordt."

De Griekse president Prokopis Pavlopoulos en premier Alexis Tsipras hebben in een reactie ook al het "humanisme" en de "solidariteit" van de bakker benadrukt.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gerard Braeckmans

  Een mens met een hart!

 • Thomas Van Dijck

  Ik heb de man aan het werk gezien en was erbij toen hij een prijs kreeg van de burgemeester van Kos. Fijne vent die toch wel een tikkeltje genoot van zijn celebrity-status en zijn broodverdelingen onder perstoezicht. Op zich niks mis mee. Wat mij wél zeer gestoord heeft is hoe de migranten die eten van hem kregen eerst vlug keken wat ze gekregen hadden, als het hun niet aanstond dit gewoon weg gooiden om dan iets nieuws te gaan halen.

 • Shakira moessa

  Zouden we allen een voorbeeld aan moeten nemen !!

 • Janna Boonstra

  Een man met een groot hart.

 • Luc Peeters

  Dus goede daden geven geen regt op een lang leven.