Vluchteling die 3 mensen neerstak in Den Haag had 'religieuze psychose'

Politie nabij het plaats-delict in Den Haag. (Archieffoto 5 mei 2018).
ANP Politie nabij het plaats-delict in Den Haag. (Archieffoto 5 mei 2018).
Malek F., de uit Syrië gevluchte Palestijn (32) die op 5 mei in Den Haag drie voorbijgangers neerstak, heeft geen spijt van zijn daad. Alles wat hij deed, kwam van Allah, zo heeft hij volgens het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) verklaard. 

De drie mensen raakten door de steekpartij levensgevaarlijk gewond. Een van hen werd de keel doorgesneden. Alle drie zijn ze ernstig getraumatiseerd.  De politie schoot Malek F. in het been en konden hem nadien overmeesteren. Hij riep kort na zijn daad ‘Allahu Akbar'.

Islamdeskundigen stellen dat Malek F. zich laat inspireren door een extremistische ideologie, maar er is niet gebleken dat hij banden had met een terroristische groepering. Dat zei de aanklager vandaag op de tweede tussentijdse zitting voor de extra beveiligde rechtbank nabij luchthaven Schiphol.

'Soldaat'

Tegen zijn moeder en broer zei Malek F., zo is op afgeluisterde gesprekken te horen, dat hij opdracht van Allah had gekregen om de ongelovigen te doden, af te slachten zelfs. "Beschouw mij als een soldaat van God", zei hij tegen zijn moeder. En als zij even later zegt dat ze het erg vindt voor de slachtoffers, antwoordt hij dat 'God ze allemaal mogen vervloeken'. Het enige, zo zei hij herhaaldelijk tegen zijn moeder en broer, waar hij spijt van had was dat hij bij zijn aanval ook een moslim neergestoken had.

Malek F. zou in korte tijd extremistisch geworden zijn. Tot december 2017 dronk en blowde hij. Daarna liet hij zijn baard staan, en ook nog in de gevangenis. Als zijn broer en moeder de beharing op zijn gezicht willen kortwieken, weigert hij dat. Hij sloot zich niet aan bij een terroristische groepering.

Rechtbankschets van Malek F.
ANP Rechtbankschets van Malek F.

Volgens advocaat Job Knoester die de uit Syrië gevluchte Palestijn bijstaat, verkeerde Malek F. in een ‘religieuze psychose’. Die was al vastgesteld bij de zorginstelling Parnassia waar hij korte tijd werd opgenomen. "Dat is na zijn arrestatie natuurlijk niet ineens over", zegt Knoester. Zo hoorde een rapporteur in telefoongesprekken Malek zeggen dat hij achterna gezeten werd door een geheime organisatie.

Dwangmedicatie

Sinds 1 juni krijgt Malek F. dwangmedicatie in het penitentiair ziekenhuis waar hij vastzit. Nu verklaart hij in gesprekken dat hij ‘erg in de war’ was. Volgens het Openbaar Ministerie omdat hij ‘berekenbaarder’ is geworden na de eerste tussentijdse zitting begin juli. Volgens Knoester een teken dat de medicijnen aanslaan en des te duidelijker dat hij in een psychose handelde. Hij heeft het medische dossier van F., waar de diagnose volgens hem in gesteld staat, nu ook naar het OM en naar de rechters gestuurd.

Malek F. kwam in 2014 met zijn broer naar Nederland. In eerste instantie leek de inburgering snel te verlopen. Maar nadat hun vader verdronk tijdens zijn vlucht uit Syrië die door  Malek F. was geregeld, ging zijn geestelijke gesteldheid achteruit.  De dertiger dacht dat de Israëlische geheime dienst hem wilde vermoorden en sliep met een mes onder zijn kussen. Zijn broer zocht hulp, maar alle pogingen liepen op niets uit. Begin februari gooide Malek F.  al zijn huisraad op straat. Zes weken lang werd hij gedwongen opgenomen in de zorginstelling. Daarna vertrok hij. Volgens zijn broer was hij toen nog steeds ‘heel erg ziek’.

In januari gaat de rechtszaak verder. Bij de rechter-commissaris  (het Nederlandse equivalent van een onderzoeksrechter, red.) worden in de tussentijd de agenten gehoord die Malek F. neerschoten. Volgens Knoester schoten ze meteen, zonder fatsoenlijke waarschuwing. 

ANP35 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • diane colman

  Een religieuze psychose.... zo lopen er nog veel rond. Voor mij is het een ordinaire moordenaar.

 • Don Tessers

  Het is geen islamitische aanslag, maar toch riep hij allah akbar, maar dan ben je toch een terrorist met een terroristisch aanslag alweer op burgers.

 • Catje Vandriesse

  Het zal er niet op verbeteren vrees ik...

 • Peter Van de Velde

  Dat zullen we dan vanaf nu veel horen, een relgieuze psychose..!! Mogen we dan veronderstellen dat dit "verzachtende" omstandigheden zijn? En wij mogen zeker niet voor Vlaams Belang stemmen hoor, want dit deugt niet! Ach mensen wordt eens wakker, die tiesten terugsturen of plaatsen in de kern van de EU, die iedereen aanmoedigt migranten op te vangen.

 • godelieve rigo

  Kan het nog gekker?