Ga naar de mobiele website
^ Top

Vluchteling bekent moord op Duitse studente en verklapt wat er exact gebeurde: "Het heeft ook mijn leven verwoest"

rv
Een vluchteling die verdacht wordt van de moord op een 19-jarige geneeskundestudente eind vorig jaar in Duitsland, heeft tijdens zijn proces bekentenissen afgelegd. Hussein Khavari (22) moest voor de rechter verschijnen voor verkrachting en moord, maar alleen dat laatste gaf hij toe. In tranen en vol zelfmedelijden. "Ik heb Maria niet verkracht, ik was te dronken", snikte hij.

De feiten gebeurden op 16 oktober vorig jaar in het Duitse Freiburg. Maria Ladenburger - de dochter van een hooggeplaatste EU-functionaris in Brussel - was naar een feestje geweest en reed met haar fiets naar huis, toen ze het pad kruiste van Khavari.

Stuur
"Het moet rond 3 uur in de morgen zijn geweest", aldus openbaar aanklager Ekkart Berger. "Misschien een beetje vroeger. Hussein greep haar stuur en deed haar stoppen. We hebben alles tot in de kleinste details kunnen reconstrueren. Hij had meteen de intentie om haar te doden."

rv

Iets wat de man ontkent. "Ik had die avond een joint gerookt en was zo dronken dat ik uit een café in de buurt was gezet", vertelde hij in tranen. "Mijn vrienden hadden me aan mijn lot overgelaten. Ik kwam Maria bij toeval tegen, toen ze viel met haar fiets. Ze was zo mooi. Ik wilde graag seks met haar hebben, maar ik had te veel gedronken." Hij vertelde ook dat hij haar mond dichthield en haar verstikte met een sjaal. Daarop sleepte hij haar naar de Dreisamrivier en gooide hij haar bewusteloos in het water. "Ik wilde ook haar bloed van mijn lichaam en mijn kleren afwassen", klonk het nog.

rv
De plaats waar het lichaam van de jonge vrouw werd gevonden.
Benoit De Freine De plaats waar het lichaam van de jonge vrouw werd gevonden.

De vluchteling - die zegt dat hij geboren werd in Afghanistan - smeekte de familie van het meisje vandaag huilend om vergiffenis. Hij wentelde zich daarbij in zelfmedelijden en beweerde dat het voorval ook zijn leven verwoest had. "Ik wil me verontschuldigen. Ik wou dat ik het allemaal ongedaan kon maken. Ik schaam me diep voor wat ik heb gedaan. Ik droom er elke nacht over. Het is een foltering."

DNA
Het lichaam van het meisje werd de volgende dag ongeveer een kilometer van waar ze op kot zat in het water gevonden. Het duurde zeven weken voor Khavari in de cel zat. Op het lichaam van het meisje bleek DNA van hem gevonden te zijn. Hij wilde nooit iets zeggen over wat er gebeurd was. Tot nu dus.

rv

Al snel na zijn aanhouding bleek ook dat hij in Griekenland veroordeeld was tot 10 jaar cel voor een poging tot moord op Corfu. Daar had hij in mei 2013 een jonge vrouw (20) van een klif geduwd, maar ze had die aanslag op haar leven als bij wonder overleefd. En ze kon de dader identificeren.

Verleden
Hoe de jongeman zo snel uit de cel raakte in Griekenland, is onduidelijk. Wel zeker is dat hij in november 2015 asiel aanvroeg in Duitsland. Hij beweerde toen 16 te zijn "omdat hij dan makkelijker binnen zou raken". De Duitse autoriteiten wisten niets over zijn verleden en lieten hem het land in. Intussen zeggen specialisten dat de jongeman zeker 22 moet zijn en mogelijks zelfs uit Irak komt.

rv

Zijn slachtoffer was in haar vrije tijd ironisch genoeg actief in opvangcentra voor asielzoekers. De moord veroorzaakte een golf van verontwaardiging in Duitsland. Vluchtelingen werden het mikpunt van haat en angst en er kwam kritiek op het opendeurbeleid inzake asielzoekers van de regering.

Vonnis
Het proces gaat nu nog enkele dagen verder. Er moet onder meer beslist worden of de jongeman als minderjarige of meerderjarige gevonnist wordt. In het eerste geval kan hij voor moord maximaal 10 jaar krijgen, in het tweede geval levenslang. Een vonnis wordt ten vroegste in december verwacht.

rv
rv
Meer over38 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • BertPienter

  Jammer dat er weel velen zich geroepen voelen om het gedrag van één iemand op alle vluchtelingen te projecteren. Eerst het verstand uitschakelen en dan reageren is duidelijk een nieuwe trend in België. De grote fout zit in het feit dat EU landen onderling veel te weinig informatie uitwisselen en dat de scanning veel te oppervlakkig is. Wie schrijft nu een veroordeelde van moordpoging in als asielzoeker?

 • Stafke99

  Deze gast heeft een patent op liegen en bedriegen, en hier lopen ze er met hun ogen open in. Maar wat wil je van een bende losers die hier in het westen het voor 't zeggen hebben.

 • ivan aerts

  Recidivist ....... tja....

 • dirk driessens

  Geen compassie met linkse medemens je hebt hem gewilt ge hebt hem gehad ... was u laatste contact wie nie niet leren wil moet maar voelen

 • Rudy De Wever

  Waarom zou men zo iemand nog opsluiten, heeft totaal een respect voor de waardes van de maatschappij, doodstraf met onmiddellijke uitvoering. Men wil alle doppers zonder inkomen zetten, daarin zijn we egoïst genoeg maar in de gevangenis mag je gerust in alle luxe je verdere leven slijten daarvoor willen we dan wel betalen, voor zij die steun nodig hebben niet, er zijn toch veel hypocriet en domme Belgen die hopelijk nooit steun nodig hebben.

Meld een bug