Vloedgolf verrast badgasten strand Vlissingen: drie mensen naar ziekenhuis, aangifte tegen kapitein van schip

De vloedgolf verrast de strandgangers in Vlissingen.
PZC De vloedgolf verrast de strandgangers in Vlissingen.
Zeker zeven bezoekers van het strand in het Nederlandse Vlissingen zijn gisterenavond plots door een vloedgolf de zee ingetrokken. Die was veroorzaakt door een passerend schip. Het zou gaan om een schip van de Belgische baggeraar Deme. Drie mensen, waaronder twee kinderen van 3 en 5 jaar, zijn ter controle naar het ziekenhuis gebracht.

Het schip veroorzaakte een plotse vloedgolf, die veel strandgangers verraste. Een aantal mensen spoelde - evenals veel bad- en strandspullen - door de golven omver. 

De meesten konden zelf zonder problemen weer het strand bereiken, omstanders schoten de overige slachtoffers te hulp. Twee jongens van 3 en 5 jaar oud en een volwassene werden uiteindelijk voor controle met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Ze hadden veel water binnengekregen.

Hoofd van de strandwachten Tim Wouters is blij dat er nog acht strandbewakers op en om de post waren. “Ze zagen de vloedgolf rollen, zo’n hoge golf hadden ze nog niet eerder gezien. Gelukkig konden ze mensen helpen en kalmeren.”

‘Vaker gezien, nooit zo erg’

Rien Schrier woont aan de boulevard en zag het schip met hoge snelheid en dicht langs het strand aan komen varen vanaf de gevangenentoren. “Dat groene schip ging zo hard, je zag aan alles dat het mis zou gaan. We hadden niet genoeg tijd om de mensen op het strand nog te waarschuwen. Dat is het perverse. Je kunt op dat moment niets meer doen.” 

Hij besloot zijn camera te pakken en te filmen wat er daarna gebeurde (zie video). “Ik heb het vaker meegemaakt, maar zo erg als nu heb ik het nooit eerder gezien.”
 Schrier is er zeker van dat het schip veel te snel voer. Hij heeft zijn filmpje dan ook naar de Belgische rederij van het schip gestuurd.

De Nederlands-Vlaamse Gemeenschappelijke Nautische Autoriteit (GNA) heeft volgens de Rijkwaterstaat intussen aangifte gedaan tegen de kapitein, zo meldt de krant Provinciale Zeeuwse Courant (PZC).

Dat groene schip ging zo hard, je zag aan alles dat het mis zou gaan

Rien Schrier

Twee kinderen

Het is inderdaad niet de eerste keer dat een vloedgolf ontstaat op het badstrand nadat een schip passeert. Vorig voorjaar spoelde nog bijna een kinderwagen weg na een soortgelijk incident. B en W van Vlissingen hebben het Schelde Coördinatiecentrum er toen op gewezen dat schepen die vlak voor de kust langs varen dat langzaam moeten doen.

De Vlissingse burgemeester, die vanuit zijn woning aan de boulevard zo het Badstrand op kijkt, werd gisteravond ook ingelicht. Hij kon toen nog niets zeggen over de oorzaak en eventuele schuld van een gezagvoerder van een passerend schip of onoplettendheid van strandgangers. “We zijn druk aan het inventariseren wat er precies is gebeurd. Daar kan ik nog geen uitspraken over doen.” 

Politieagenten praten na met badgasten.
HV Zeeland Politieagenten praten na met badgasten.

Politie_Zeeland on Twitter

Vlissingen Enkele boten werden voor alle zekerheid ingezet. Twee jongens (3 en 5 jr) en een ouder persoon (vermoedelijk een man) zijn voor controle met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Het gerucht dat er gereanimeerd is, lijkt niet te kloppen. (2/2)
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.