Vliegverkeer hervat op luchthaven Gatwick na nieuwe waarneming drone

EPA
De luchthaven London Gatwick heeft vanavond weer ongeveer een uur stilgelegen nadat er weer een drone boven het terrein werd gespot. Ondertussen werd het vliegverkeer weer hervat. In totaal werden er de afgelopen dagen duizend vluchten afgelast of omgeleid te wijten aan de drones. Daardoor werden zo'n 140.000 passagiers getroffen. 

In de loop van de dag moet het luchtverkeer bij Gatwick weer normaliseren, maar de passagiers moeten nog wel rekening houden met vertragingen en annuleringen.

De afgelopen dagen werden circa veertig keer drones bij de luchthaven gezien. Vrijdagavond zijn een man en een vrouw aangehouden als verdachten. Wie in Groot-Brittannië een drone laat vliegen bij een vliegveld, riskeert een gevangenisstraf van vijf jaar.

Nadat het luchtverkeer op de op een na drukste luchthaven van het Verenigd Koninkrijk sinds woensdagavond al meer dan 30 uur had stilgelegen, werd het vanmorgen weer hervat.  Sinds woensdagavond werden er immers een of meerdere drones meermaals in de buurt van de start- en landingsbanen gesignaleerd. Meer dan 100.000 reizigers werden daardoor getroffen. 

Wegens een nieuwe dronewaarneming werd het luchtverkeer vanavond opnieuw tijdelijk stilgelegd, maar nu is de luchthaven weer veilig verklaard. “De militaire maatregelen die we hebben ingevoerd op de luchthaven garanderen ons dat het veilig is om ons vliegveld weer open te stellen”, deelt de luchthaven mee.

Verantwoordelijke?

Het is ondertussen nog een raadsel wie achter de overlast zit. Geen enkele groep heeft de verantwoordelijkheid opgeëist. De politie heeft inmiddels laten weten dat meerdere personen in beeld zijn in het onderzoek. Wie in Groot-Brittannië een drone laat vliegen in de omgeving van een luchthaven, riskeert een gevangenisstraf van vijf jaar.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jean-Pierre Robbens

  VOOR de drones op de markt kwamen moesten wij liefhebbers van modelvliegtuigen een zendvergunning hebben en mochten enkel vliegen op daarvoor voorziene plaatsen. Waarom gelden die regels niet voor drones?

 • flip v.d. berg

  Kunnen ze die niet gewoon neerhalen ? Dus het land en het leger word verslagen door een paljas met een dtone van 50 eu. Beschamend,en leerrijk voor terroristen

 • Dirk Bytebier

  Wat een ellende en allemaal te danken aan de vooruitgang en een paar leeghoofden die dit maar leuk vinden om anderen in de problemen te brengen waar gaan we naar toe , wat een walgelijk leven is dit hier nog

 • Ludwig Vanden Boer

  Later zal blijken dat het een stel baldadige kinderen was die zich verveelden. Het kan toch niet zo moeilijk zijn de 27 meter band in de omgeving van de luchthaven te verstoren zodat besturen van drones onmogelijk wordt tenzij men professionele frequenties gaat gebruiken en dan weet men meteen welk soort vlees men in de kuip heeft.

 • Kurt Holmes

  En maar geld pompen in die security ze kunnen nog geen drone pakken met al hun specialisten laat het leger gewoon het signaal van de ontvanger blokeren. Een kind kan dat maken op 2 uur.Prutsers!! Jammen heet zoiets