Vliegtuigpassagier: “Mijn buurman betastte mij tijdens de vlucht”

Themabeeld
iStock Themabeeld
Op een vlucht van Seattle naar Amsterdam werd Allison Dvaladze door haar buurman betast. De FBI bevestigt dat ongewenste intimiteiten op het vliegtuig een groeiend probleem vormen.

Als communicatiedirecteur voor een kanker-onderzoeksprogramma spendeert Allison Dvaladze veel tijd op het vliegtuig. Hier werd ze al meer dan eens slachtoffer van ongewenste intimiteiten.

Het ernstigste vergrijp gebeurde in april 2016. De Amerikaanse nam plaats op een nachtvlucht van Seattle naar Amsterdam. Halfweg de vlucht plaatste haar wildvreemde buurman zijn hand tussen haar benen en betastte hij haar.

Dvaladze meldde het vergrijp meteen aan het aanwezige boordpersoneel, maar werd niet verdergeholpen. "Ze vroegen me wat ik wilde dat ze daaraan deden en stuurden me vervolgens terug naar mijn plek. Ze hadden werkelijk geen idee hoe ze met deze situatie om moesten gaan."

#metoo

Het verhaal van Dvaladze is geen geïsoleerd probleem. In 2017 onderzocht de FBI liefst 63 aangiften van ongewenste intimiteiten op een lijnvlucht. In 2016 waren dat er nog maar 38. Een stijging van 66 procent. Een exacte oorzaak voor die evolutie heeft de FBI niet. Vermoed wordt dat sinds de #metoo-affaire meer slachtoffers aangifte durven doen.

Dvaladze neemt sindsdien altijd voorzorgen. Ze reserveert telkens een zitje aan het gangpad en legt steeds een dekentje over haar benen. Ze heeft zichzelf ook aangeleerd met één oog open te slapen. “Ik wil me altijd bewust zijn van omgeving”, verklaart ze. “Ik wil altijd weten wie er naast me zit.”
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bernaerts Diane

  "een groeiend probleem": nee hoor, dat is van alle tijden. Enkel wordt er, dank zij de sociale media en metoo en zo, nu veel meer heisa over gemaakt.

 • Erik Snarevlis

  Deze ochtend op men vlucht raakte het oude vrouwtje naast me ook 3 x mijn billen aan op zoek naar haar riem .. boehoe moet ik me nu aangerand voelen als man ?

 • hugo van de velde

  HOE kan je nu jezelf aanleren met 1 oog open te slapen? Dat is belachelijk. Als je slaapt slaap je en weet je van niets

 • Daniel Collier

  Ge kunt ook terug tasten he,tussen zijn benen he.

 • Emi De graeve

  Had ge hem op dat moment zelf dan maar een goei mep rond zijn oren gegeven...of ne flinke schreeuw gelaten !