Vliegtuigcrash op huis in New York eist 49 doden

UNKNOWN

In de Amerikaanse staat New York is een pendelvliegtuig op een huis in Clarence Center, Buffalo, neergestort. Er waren 48 mensen aan boord. Het vliegtuig van Continental Airlines vloog van Newark (New Jersey) naar Buffalo. De plaats van de crash ligt op enkele kilometers van de luchthaven van Buffalo.

49 doden
Alle inzittenden zijn omgekomen in de crash. Rond het vliegtuig woedde een hevige brand. Twee mensen op de grond raakten gewond en werden naar het ziekenhuis gebracht. In het getroffen huis zouden twee mensen gewoond hebben. Eén van hen was thuis toen het vliegtuig op het huis stortte, en is overleden. Over de oorzaak van de crash is nog niets bekend. CNN meldt dat de weersomstandigheden niet optimaal waren. Er viel een combinatie van sneeuw en regen.

Explosies
Het vliegtuig stortte neer in de buurt van de plaatselijke brandweer zodat de hulpdiensten snel ter plaatse waren. Voor de inzittenden was het toen al te laat. Getuigen vertellen dat ze de grond voelden daveren toen het vliegtuig zich in het huis boorde. Ze konden het neerstortende vliegtuig ook horen vallen. Nadien zouden er verschillende explosies geweest zijn. De lucht kleurde oranje. Het duurde verschillende uren voor de brandweer het vuur onder controle had.

Verdwenen van radar
Net voor de crash was er amper communicatie tussen de verkeerstoren en het vliegtuig. Het vliegtuig verdween plots van de radar en het was onmogelijk om opnieuw contact te krijgen. Op een opname van de laatste gesprekken is een vrouwelijke piloot te horen. Ze meldde echter niets onrustwekkend. Kort daarop werd het contact definitief verbroken. De luchthaven contacteerde een ander vliegtuig in de buurt en vroeg of ze het toestel van Continental Airlines zagen. Er was geen spoor meer van het vliegtuig en de omgeving van Clarence Center werd gewaarschuwd.

Platteland
Een getuige zag voor het ongeval dat het vliegtuig problemen had. Het vloog opvallend laag en de linkervleugel hing scheef, zo meldt Fox. Eigenlijk valt de schade op de grond nog mee. Clarence is een kleine, snel groeiende voorstad van Buffalo. Er zijn echter nog veel stukken platteland, waardoor een nog grotere ramp vermeden werd. Op grond maakte de crash slechts één slachtoffer. Twaalf huizen werden geëvacueerd.

Hudson
De voorbije maanden waren er meerdere vliegtuigongevallen in de Verenigde Staten. Telkens liepen ze goed af. De piloot van een toestel van US Airways maakte een succesvolle noodlanding op de Hudson in New York. Een maand eerder gleed een ander toestel van Continental Airlines van de landingsbaan in Denver. Bij de crash in de besneeuwde velden raakten 38 mensen gewond.

Op de populaire videosite Youtube heeft een getuige beelden van de crash in Buffalo (onder) online gezet. (gb)

UNKNOWN
UNKNOWN
Het vliegtuig was een Bombardier Dash-8 Q400.
UNKNOWN Het vliegtuig was een Bombardier Dash-8 Q400.
UNKNOWN
UNKNOWN
UNKNOWN
UNKNOWN
UNKNOWN