Vliegtuigbom uit oorlog gevonden op Schiphol

EPA
Op de Amsterdamse luchthaven Schiphol zijn vandaag tientallen vluchten geannuleerd en liepen tientallen andere vertraging op, nadat bij graafwerkzaamheden een bom uit de Tweede Wereldoorlog was gevonden. Delen van het vliegveld moesten een groot deel van de dag dicht om de bom veilig te kunnen ruimen. Pas aan het einde van de middag was Schiphol weer helemaal open.

Het Duitse explosief van 500 kilo werd 's ochtends vroeg gevonden bij graafwerkzaamheden bij de C-pier. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) vervoerde het projectiel in de middag op een vrachtwagen naar een plek in Haarlemmermeer waar het aan het begin van de avond veilig tot ontploffing werd gebracht.

De C-pier werd na de vondst direct afgesloten. Het voor publiek toegankelijke panoramaterras werd ontruimd en een klein deel van de D-pier ging dicht. De Kaagbaan was buiten gebruik. De C-pier dient voornamelijk voor vluchten met bestemmingen in Schengenlanden. Die zone omvat 26 landen in Europa.

Vertraging
Zowel inkomende als vertrekkende vluchten liepen vertraging op. Sommige te laat vertrokken vliegtuigen moesten later op de dag ook weer terugvliegen op Schiphol. Hierdoor liepen ook deze inkomende vluchten vertraging op.

Het is niet de eerste keer dat er een bom uit de Tweede Wereldoorlog wordt gevonden op Schiphol.

EPA
AFP
EPA