Vliegtuigbemanning zag Noord-Koreaanse raket in volle vlucht uit elkaar spatten

Bemanning van een vlucht van Cathay Pacific zegt getuige te zijn geweest van de testraket die Noord-Korea op 29 november lanceerde.
ANP Bemanning van een vlucht van Cathay Pacific zegt getuige te zijn geweest van de testraket die Noord-Korea op 29 november lanceerde.
Bemanning aan boord van een passagiersvlucht van Cathay Pacific onderweg van San Francisco naar Hongkong zegt dat zij mogelijk de Noord-Koreaanse testraket hebben gezien. Dat bevestigt de luchtvaartmaatschappij.

In een verklaring zegt de maatschappij dat het vliegtuig zich op 29 november ver van de raket bevond, maar wel een waarschuwing heeft afgegeven aan de Japanse luchtverkeersleiding. De vlucht zou verder niet door het incident zijn beïnvloed, schrijft CNN. 

Cathay Pacific verklaart onder de huidige omstandigheden de vliegroutes niet te wijzigen, maar zegt dat het de situatie nauwlettend opvolgt.

AD

Camera

Volgens CNN zou op veel vliegtuigen een camera zijn bevestigd, waardoor passagiers tijdens de vlucht live kunnen meekijken. Cathay Pacific wilde niet reageren toen de nieuwszender vroeg of de beelden zijn opgenomen en beschikbaar zijn voor inzage. 

The South China Morning Post schrijft dat op een onlineplatform voor personeelsleden melding van de raket wordt gemaakt. "Wees gewaarschuwd, we zijn getuige geweest van het opblazen van de Noord-Koreaanse raket. De raket werd uit elkaar geblazen en viel nabij onze vlieglocatie uit elkaar", aldus Cathay Pacific-manager Mark Hoey. "We hebben daarop de Japanse luchtverkeersleiding gewaarschuwd."

Een foto van de Hwasong-15-lancering op 29 november.
AP Een foto van de Hwasong-15-lancering op 29 november.

Test

Op 29 november testte Noord-Korea een nieuw type ballistische raket. De Hwasong-15 heeft een bereik van 13.000 kilometer en zou elke stad in de Verenigde Staten kunnen bereiken. Pyongyang beweerde dan ook dat het in staat was het Amerikaanse vasteland te treffen. De raket belandde uiteindelijk in de territoriale wateren van Japan, maar wist hoger te komen dan de eerder geteste raketten. 

De test vergroot de spanning tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten. Om het land beter tegen de noordelijke buren te beschermen en de effectiviteit van de militairen te verbeteren, startten Zuid-Korea en de VS vandaag een gezamenlijke luchtmachtoefening. 
11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Eddy Herreman

  Als noord op grondgebied zuid gelegen had was het al lang prijs denk ik?

 • KURT ROSSEEL

  beetje laat hoor

 • jan kop

  hij gaat verder en verder,zal zijn eigen graf delven..

 • Francinne Declerque

  Wat een ongelukkige tekening, die onnozele raket is een steenworp verder neergekwakt, ze heeft amper 1000 km hoog geweest en stelt geen bal voor. Wees er maar zeker van indien dit een serieuze bedreiging zou zijn noord Korea al lang afgezonken zou zijn in de oceaan.

 • Joachim vermander

  Adolf vannieuwland deze lijn is in de hoogte volgens de BBC zou deze raket minsten 10 maal hoger dan het internationaal ruimte station gegaan zijn 8,100 miles.