Vliegtuig met lichaam van Etienne Tshisekedi geland in Kinshasa

Het vliegtuig dat het stoffelijk overschot van de voormalige Congolese premier en oppositieleider Etienne Tshisekedi terugbrengt naar Congo, is vandaag na 19.20 uur (lokale tijd) geland op de luchthaven van Kinshasa. Dat blijkt uit beelden van de openbare tv-zender RTNC.

Het toestel, dat vandaag rond de middag was opgestegen in Brussel, werd op het tarmac opgewacht door een delegatie onder leiding van Félix Tshisekedi, de huidige president van Congo en de zoon van de historische oppositieleid.  Verslaggevers ter plaatse beschrijven dat een witte doodskist, gehuld in de congolese vlag, tijdens een korte ceremonie naar een lijkwagen werd gebracht.

Morgen wordt het lichaam naar het stade des Martyrs in Kinshasa gebracht, waar een misviering voor het publiek zal plaatsvinden. De officiële ceremonie vindt zaterdag plaats in hetzelfde stadion, waarna Tshisekedi in N’sele wordt begraven.

Etienne Tshisekedi overleed begin 2017 in Ukkel op 84-jarige leeftijd. Zijn lichaam lag meer dan twee jaar opgebaard in een mortuarium in Elsene.

Voormalig Congolees president Joseph Kabila stond weigerachtig tegenover een begrafenis van Tshisekedi, een van zijn grootste politieke tegenstanders, in Congo. Begin dit jaar werd Tshisekedi’s zoon Félix echter uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen van eind vorig jaar.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • PHILIPPE QUINART

    En wie betaald al de kosten sinds zijn overlijden?