Vliegtuig met Belgen maakt noodlanding door herrieschopper

vmma
Een vliegtuig van Freebird Airlines, dat van Brussel naar Antalya (Turkije) vloog, heeft gisterenavond een noodlanding gemaakt in München (Duitsland) nadat een agressieve passagier beweerde dat hij een bom bij zich had. Dat meldt VTM NIEUWS en wordt bevestigd door Jetair-woordvoerder Hans Vanhaelemeesch. De 156 passagiers, die hun reis via Jetair geboekt hadden, hebben hun reis vandaag voortgezet.

Volgens een getuige - die aan VTM zijn relaas deed - liep de herrieschopper nog voor het opstijgen voortdurend heen en weer in het vliegtuig en moest het boordpersoneel hem aanhoudend op zijn plaats wijzen. Ongeveer een half uur na het vertrek begon de man opnieuw heen en weer te lopen en luid te roepen. De passagier wilde de cockpit binnendringen en een nooddeur openen.

Twee andere passagiers slaagden erin de man te overmeesteren. Ze dwongen hem neer op de grond en gingen op hem liggen. Vervolgens werd de man op de eerste rij vastgehouden, omsingeld door "vier à vijf personen". Intussen bleef de inzittende luid schreeuwen.

"Springstof"
Jetair-woordvoerder Vanhaelemeesch bevestigt het incident. "Het deed zich voor op een vliegtuig dat zondag (gisteren, nvdr.) om 21.05 uur opsteeg in Brussel en naar de Turkse Rivièra vloog", aldus Vanhaelemeesch. "De agressieve passagier beweerde onder meer dat hij springstof bij zich had. Als zoiets gebeurt, moet de piloot zo snel mogelijk een noodlanding maken en dat gebeurde dan ook op het vliegveld van München. Daar werd de passagier in kwestie van boord gehaald en overgeleverd aan de politie. Het toestel werd grondig gecontroleerd, maar er werd niets gevonden."

Volgens de getuige waren er rond het vliegtuig massaal hulpdiensten aanwezig. Over de identiteit van de herrieschopper is niets bekend. De getuige hoorde hem "Allah" roepen, maar begreep verder de taal niet.

Hotel in München
De passagiers moesten de nacht in een hotel in München doorbrengen, omdat het vliegveld 's nachts gesloten is. "Ze zijn vandaag om 10.30 uur richting Antalya vertrokken", aldus Vanhaelemeesch nog. De kosten voor het verblijf in München zijn voor rekening van de touroperator. De passagiers die een vakantiedag verloren hebben in Turkije, krijgen die automatisch terugbetaald.

Was u één van de passagiers op deze vlucht, laat het ons weten via jf1@hln.be met duidelijke vermelding van naam en telefoonnummer.