Vliegtuig met 300 inzittenden op weg naar Schiphol kan niet landen: "Er was paniek, mensen moesten kotsen”

Een vliegtuig zet de landing in op een zeer stormachtig Schiphol.
AP Een vliegtuig zet de landing in op een zeer stormachtig Schiphol.
Zo’n 300 passagiers hebben door de hevige windstoten angstige momenten beleefd aan boord van een vliegtuig van Air Europa dat trachtte te landen op Schiphol, de grootste luchthaven van Nederland. Ook bij onze noorderburen teistert Ciara volop. 

Het toestel van Air Europa kwam van Madrid en probeerde vijf keer de landing in te zetten, wat door de hevige turbulentie keer op keer niet lukte. Volgens passagier Mark Haagen heeft de gezagvoerder de landing twee keer op het allerlaatste moment afgebroken. Het vliegtuig zat toen op 150 meter hoogte. “Verschillende reizigers moesten kotsen en er brak grote paniek uit”, verklaarde hij aan RTL Nieuws. “Alles trilde, de bagage vloog heen en weer.” Op een video die een inzittende maakte, is gegil en geween te horen. Haagen vindt het vreemd dat het vliegtuig bij dit stormweer toestemming kreeg om te vliegen. Het vliegtuig is hierna teruggekeerd naar de Spaanse hoofdstad, waar het rond 18.30 uur probleemloos is geland.

De Nederlandse Saranda Adriana (26) laat vanuit Madrid aan onze collega's van AD.nl weten dat het incident ondanks haar vliegangst ‘wel meeviel’. “Ik denk dat er een dame flink in paniek was, die was wel aan het schreeuwen. Maar over het algemeen was het vrij stil in het vliegtuig, het viel wel mee. Het was wel even chaotisch en onduidelijk. Er werd ook niets gezegd door de bemanning. We zagen ineens wel dat in de plaats van Amsterdam weer Madrid verscheen op de schermen in het vliegtuig .”

Nuchter

Adriana blijft nuchter onder de gebeurtenis. “Ik heb wel een beetje vliegangst, dus ik vond het niet prettig, maar de turbulentie viel wel mee, het was ook een hele grote kist en ik dacht dat de landing ook wel zou lukken.”

De passagiere neemt het de bemanning zeker niet kwalijk dat de landing niet is gelukt. “Het is beter om terug te keren dan helemaal nergens meer aan te komen. Natuurlijk baal je wel en zit je niet op je gemak, maar uiteindelijk draait het er om dat we allemaal veilig zijn aangekomen. Je kan beter dit hebben dan dat je met brokken zit. Er is nu een hotel voor ons geregeld en morgen gaan we gewoon voor poging twee.”
20 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • jef Joossens

  Wel Willy De Neef, een vliegtuig is verplicht om reserve mee te nemen voor 30 tot 45 minuten, genoeg om een veilige uitwijk vliegveld te bereiken, een vliegtuig dat 2,5x de nodige brandstof meeneemt is zelfs een uitzondering.

 • Vera Janssens

  Wat een gemekker over een vrouw die zo hard gilde. Niet iedereen reageert hetzelfde in angst situaties. Wees dankbaar dat de piloot en het personeel de mensen veilig thuis gebracht hebben.

 • Willy De Neef

  Alle die hieronder kommentaar hebben op,het zogezegde enkel voor heenvlucht brandstof meehebben van welke vliegtuigmaatschappij ook,dus incl lowcostmaatschappijen,hebben hopelijk hun betweterslesje geleerd,elk vliegtuig heeft op binnenEuropavluchten 2,5 keer brandstof mee dan nodig De Neef Buggenhout

 • Freddy Van Der Cruyssen

  die commentaar over net genoeg kerosine om te landen bij lowcost is toogpraat, er bestaan internationale regels over en airlines worddn erop gecontroleerd. Weersomstandigheden bij vertrek in Madrid kunnen onderweg snel kritiek worden.. het was gisteren in de lucht overal " zum kotsen".

 • Erik Laenen

  Je zal maar op die vlieger zitten met zo'n gegil rondom jou, wakkert alleen maar de paniek aan! Straffe piloot trouwens om dit 5 keer opnieuw te proberen om dan toch de veiligheid hoog te houden de landing af te breken en herpositioneren om opnieuw te proberen.