Vliegtuig met 142 passagiers moet noodlanding maken nadat gewapende man cockpit bestormt

AFP
Een vliegtuig van Biman Bangladesh met bestemming Dubai heeft een noodlanding moeten maken op een luchthaven in Bangladesh nadat een gewapende passagier een poging had ondernomen om het toestel te kapen. De 25-jarige man zou er ook mee gedreigd hebben het vliegtuig op te blazen.

De Boeing 737 moest van Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh, naar Dubai vliegen, maar maakte al een noodlanding op de luchthaven van Chittagong. “De piloot had dat besloten nadat het cabinepersoneel melding had gemaakt van verdacht gedrag bij een passagier”, aldus Shakil Miraj, de directeur van de luchtvaartmaatschappij. Politie en leger moesten het vliegtuig omsingelen voordat alle 142 passagiers het konden verlaten.

De 25-jarige kaper werd neergeschoten door de veiligheidstroepen en overleed later aan zijn verwondingen. “De kaper was zeer agressief”, onderhandelingen waren niet mogelijk geweest. Daarom was er geen andere uitweg geweest dan hem neer te schieten, aldus de legerbevelhebber.

De Bengaalse minister van Binnenlandse Zaken Asaduzzaman Khan Kamal legde eerder uit dat de kaper de piloot met een pistool had bedreigd. “Tot nu toe weten we dat een gewapende man een pistool naar het hoofd van de piloot heeft getrokken. Uiteindelijk zijn alle passagiers van boord kunnen gegaan, de piloot ook.”

AFP

Psychisch gestoord

Andere bronnen hebben meer details over de man en wat er precies gebeurd is. Volgens Nayeem Hasan, de baas van de luchtvaartautoriteit van Bangladesh, had de verdachte ook gedreigd dat hij een bom had. “Maar het lijkt erop dat de man psychisch gestoord was”, zei Hasan nog.

De Bengaalse politicus Moin Uddin Khan Badal, die passagier was in het vliegtuig, vertelde dat er een schot was afgevuurd. De politicus beweerde ook dat de kaper had geëist om de eerste minister van Bangladesh, Sheikh Hasina, te spreken. Een bron bij de luchtvaartpolitie vertelde de krant Dhaka Tribune dat de schutter ook probeerde het commando van de cockpit te nemen.

AFP
AFP
Het vliegtuig van Biman Bangladesh op de luchthaven van Chittagong in het zuidoosten van Bangladesh.
AFP Het vliegtuig van Biman Bangladesh op de luchthaven van Chittagong in het zuidoosten van Bangladesh.9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patricia Paetzhold

  Hoe is het in deze tijd nog mogelijk om een wapen in je jas oid te hebben??? Zit dus ook een fout bij de controle !!!!

 • guido vermeyen

  Moeten die cockpitdeuren niet gesloten zijn, precies om zo'n toestanden te vermijden.

 • Jos Boets

  Hoe kan je een pistool op het vliegtuig krijgen?? Dit houdt dus ook in dat je via een slecht bewaakte luchthave en een transfer dus ook op goed beveilgde luchthavens met wapens of dergelijke kan komen. Verontrustend...

 • Jan Van Rompaey

  Het zijn altijd gestoorden.

 • Ann De Waegeneire

  Is die niet gecontroleerd geweest voor je in het vliegtuig stapt ? Nogal een beveiliging hoor