Vliegtuig maakt tussenstop in India voor donorhart

AFP
Een toestel van Air India heeft deze week een tussenlanding gemaakt om een wel heel bijzondere reden. Het moest namelijk met spoed een donorhart vervoeren.

Het vliegtuig was onderweg van het Indiase Kochi naar Chennai, toen de koers plotseling werd verlegd en het toestel in Madurai stopte. Een ander toestel, dat oorspronkelijk het donorhart mee zou nemen, was namelijk zodanig vertraagd dat het niet meer in staat was om het hart op tijd in Chennai te krijgen.

Het hart was afkomstig van een 29-jarige jongen die bij een auto-ongeluk om het leven kwam. De 48-jarige ontvanger ervan leed aan een hartziekte en had het zonder het donorhart waarschijnlijk niet overleefd. 

Meteen na de landing in Chennai is het hart in een ambulance geladen, waarna het voertuig via speciaal voor de gelegenheid afgezette wegen richting ziekenhuis spoedde. De transplantatie is daarna succesvol verlopen. 

Naast zijn hart doneerde de 29-jarige jongen ook zijn lever, nieren en ogen. Ook die zijn richting het ziekenhuis in Chennai vervoerd en daar getransplanteerd.