Vliegtuig in quarantaine in New York nadat passagiers ernstig ziek worden

Emirates: "Tien zieke reizigers naar ziekenhuis gebracht"

ABC News
Een vliegtuig dat vertrokken was in Dubai is rond 15 uur onze tijd geland op de luchthaven van JFK in New York omdat verschillende passagiers zich tegelijkertijd ernstig ziek begonnen te voelen. Het toestel werd in quarantaine gezet op een afgesloten plaats op de luchthaven en door het Amerikaanse Centre for Disease Control (CDC) aan een onderzoek onderworpen. Tien zieke passagiers zijn naar het ziekenhuis gebracht, meldt luchtvaartmaatschappij Emirates. 

Een woordvoerder van de New Yorkse burgemeester Bill de Blasio laat weten dat negentien mensen ziek waren. Amerikaanse media spraken eerder van een honderdtal passagiers met meer dan 38 graden koorts, die fel aan het hoesten waren. Volgens luchtvaartmaatschappij Emirates zijn drie passagiers en zeven bemanningsleden naar het ziekenhuis overgebracht nadat ze op de luchthaven door de gezondheidsdiensten waren gescreend. Negen mensen werden op de luchthaven extra gecontroleerd, maar mochten nadien hun reis voortzetten. 

De Airbus A380 van Emirates Airlines had 521 passagiers aan boord. Een reiziger vertelde The New York Times dat inzittenden gedurende de hele vlucht vanuit Dubai op "slijmachtige" wijze aan het hoesten waren. Het is nog niet duidelijk of de patiënten dezelfde ziekte hebben en of ze aan boord ziek zijn geworden. 

De overige inzittenden en het cabinepersoneel konden vanaf 16.30 uur Belgische tijd, anderhalf uur na de landing, het vliegtuig verlaten. Ze moesten op voorhand een formulier invullen en bij het uitstappen werd hun temperatuur gemeten. Daarna werden ze in bussen weggebracht. Tientallen brandweerwagens en ambulances rukten uit naar het vliegtuig nadat de piloot de autoriteiten had ingelicht over de zieke reizigers.

Passagiers uit Mekka

Het toestel had volgens een woordvoerder van de burgemeestereerder een tussenstop gemaakt in Mekka waar momenteel een griepepidemie heerst. Hij zei later dat het toch ging om een directe vlucht van Dubai naar New York. "Het lijkt erop dat sommige zieke passagiers uit Mekka kwamen voordat ze instapten in Dubai."

Een passagier van vlucht EK203, Larry Coben, deelde op Twitter beelden vanuit het vliegtuig. Zelf heeft Coben geen weet van zieke passagiers, maar het vliegtuig telt twee verdiepingen. Ook hij mocht na verloop van tijd van boord. 

Het incident leidde ook in Washington tot bezorgdheid. Het Witte Huis liet weten de situatie nauwgezet te volgen. Het vliegtuig zal met een drietal uur vertraging terugkeren naar Dubai.
41 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dominique Cox

  Als dat zo blijft voortgaan zullen ze medisch personeel nodig hebben om alle passagiers een check-up te geven vooraleer ze de vlieger instappen.

 • Jurgen Smet

  Motor olie die verdampt is? Is een enorm gevaarlijk goedje als het bij de bleed air terecht komt. Dan heb je idd ook koorts ademhalingsproblemen en je kan er zelfs van sterven er lopen al verschillende processen tegen leveranciers van de olie

 • Dorien Mast

  @ronald de smet, het vliegtuig is om 15u onze tijd geland in NY, niet vertrokken...

 • Ronald De Smet

  Meneer Wielle, als het vliegtuig opstijgt om 15h00 onze tijd en ik geef mijn antwoord om 16h22 onze tijd is er nog altijd maar 01h22' verlopen. Ik zie niet in hoe men op die korte tijd van DXB naar JFK kan vliegen, om het even of men nu west- of eastbound gaat vliegen.

 • Elle Devee

  Toch niet slim om de niet zieke passagiers niet wat langer in quarantaine te houden. Incubatietijd kan bij verschillende mensen ook heel verschillend zijn. Voor hetzelfde geld worden zij achteraf nog ziek en ontstaat er een epidemie.