Vliegramp in India waarbij 18 passagiers omkwamen "lijkt fout van de piloot"

AFP
De Boeing-737 van Air India Express die vrijdag crashte bij de Indiase stad Kozhikode is te ver op de landingsbaan geland. Dat zei de chef van de Indiase luchtvaartregelgever zaterdag terwijl onderzoeken naar het ongeluk nog in volle gang zijn.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Arun Kumar, directeur-generaal voor de burgerluchtvaart, vertelde zaterdag aan de Indiase nieuwszender CNN News-18 dat het vliegtuig landde op het punt waar 900 meter van de ongeveer 2.750 meter lange landingsbaan was afgelegd. Daardoor zou het met hoge snelheid een extra 240 meter veiligheidsgebied aan het einde van de baan hebben doorbroken en terecht zijn gekomen in de achterliggende vallei.

Slechte inschatting

"Het lijkt erop", zei Kumar toen hem werd gevraagd of het incident het resultaat lijkt te zijn van een slechte inschatting. "Ze hadden voor het punt van 300 meter moeten landen, maar ze zijn op 900 of meer geland. De exacte cijfers moeten uit de vluchtgegevensrecorder komen."


Volgens Kumar zijn de recorders van het toestel al teruggevonden. "Ze moeten het gesprek tussen de piloot en de copiloot onderzoeken om na te gaan wat er werkelijk in het vliegtuig is gebeurd in die laatste tien veelbewogen minuten.”

Bij de vliegtuigcrash zijn achttien passagiers omgekomen. Nog eens zestien mensen raakten ernstig gewond.