Exclusief voor abonnees

Vliegende superrijken: nieuwe luxejet is extravaganter en klimaatonvriendelijker dan ooit

Interieurontwerpen voor de Boeing Business Jet 777X door Jet Aviation.
Jet Aviation Interieurontwerpen voor de Boeing Business Jet 777X door Jet Aviation.
Wie ontzettend veel geld heeft, maakt een lange neus naar Parijs en Katowice. De vliegende superrijken trekken zich weinig aan van het klimaatdebat.  

Kanye West en Kim Kardashian joegen eind vorige maand hun fans in de gordijnen toen ze op Instagram lieten zien hoe ze in Los Angeles voor een trip naar Japan aan boord stapten van een Boeing 747. Dat laatste lijkt weinig reden tot boosheid. In een beetje jumbojet passen 660 passagiers. Maar in deze 747 waren de rapper en zijn vrouw de enige passagiers, op Kardashians personal trainer na. Ze hadden luxe lounges tot hun beschikking, een slaap- en een badkamer.

“Aanstootgevend” en “onnodig” waren de mildste verwijten. “Je hebt de macht en de rijkdom om duurzaam te reizen, en dan doe je het tegenovergestelde?”, schreef Samantha Durham op Instagram. “Waarom? Voor een Instagram-hit?” Toch zijn Kanye en zijn vrouw lang niet de enige superrijken die zich zulke extravagantie veroorloven. Terwijl in Katowice de wereld worstelde om de klimaatafspraken van Parijs te redden, toonde Boeing (op 10 december) op een beurs voor zakenreizigers in Dubai de jongste vipjet en de interieurs die daarin mogelijk zijn.

Je hebt 24% van dit artikel gelezen
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Robert De Meulder

  Die super rijken zijn van die mensen die niet kunnen tellen want die dachten altijd dat 100 miljoen dollar minder is dan 200 miljoen dollar en door hun lompigheid blijven die het milieu voor geldgewin naar de knoppen helpen.Dus kun je nagaan hoe echt lomp mensen zijn die denken dat 1 miljard dollar minder is dan 2 miljard dollar.Enz,enz,enz................

 • Paula V D Pee

  660 passagiers in 747 zal je niet meer vinden in de commerciele luchtvaart. 400 zal wel meer als genoeg zijn. Misschien een taksje invoeren voor het leegvliegen van de rijken?

 • Ronald Van Beneden

  Zoals altijd zijn de kleintjes in de meerderheid en moeten dus schuldig bevonden worden aan. De welgestelden en diegene die deelnemen aan het klimaatdebat mogen kilometers vliegen om de kleintjes te melken.

 • danny closset

  Voor rijken gelden er geen klimaatnormen of regels, dat is alleen voor het plebs dat moet zwoegen voor de rijken nog rijker te maken, maar ooit zal dit keren, en dat is korter bij dan de rijken denken...