Vlamingen aan Notre-Dame: “Fransen zingen liedjes en huilen rond de kathedraal”

AFP
Een boel Vlamingen die net van een citytripje Parijs genoten, stonden op de eerste rij toen de vlammenzee in de Notre-Dame uitbrak. “De sfeer is hier heel ingetogen en verdrietig. Fransen verzamelen rond de kathedraal om liedjes te zingen en te treuren.”

Een indrukwekkende rookpluim, gevolgd door enorme vlammen en kleine vuurdeeltjes die naar beneden vallen. Zo omschrijven vriendinnen Emilie Verhaghe (20) en Jasmin De Weerdt (19) uit Heist-op-den-Berg de brand, die ze van vlakbij meemaakten op de eerste dag van hun citytrip. “We kwamen uit een restaurant vlakbij de Notre-Dame en zagen plots de enorme rookpluim boven de kathedraal opstijgen,” vertelt Emilie. “We dachten eerst nog dat het om een actie van de gele hesjes ging. We zijn zo dicht mogelijk naar de kathedraal toe gegaan en zagen behalve enorme vlammen ook vuurdeeltjes naar beneden vallen. Er schieten nog steeds enorme vlammen uit de voor- en achterzijde van het gebouw. Op dit moment (rond 21u, red.) zijn de hulpdiensten nog steeds aan het blussen.”

Paniek heerst er niet, vult Antwerpenaar Jens De Boeck (28) aan, die voor het werk in Parijs moest zijn. “Integendeel. De sfeer is heel ingetogen. De mensen blijven kijken naar de kathedraal terwijl ze foto's nemen en huilen om het verlies van het monument. Eerst was iedereen muisstil, maar nu hoor ik heel wat Fransen die zacht liedjes beginnen zingen. Het is en soort religieus troostlied, als ik het goed kan begrijpen.” De uit Leuven afkomstige Bernard Mercier (27), die woont en werkt in Parijs, bevond zich op 100 meter toen de brand uitbrak. “Zo'n indrukwekkende brand zag ik nog nooit. De lucht kleurde rood en er rezen een soort vuurbollen naar boven. Dit is zeer dramatisch en heel jammer voor een prachtig monument.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.