Vlaming Johan Smets wil zo snel mogelijk weg uit ‘spookstad’ Wuhan: “Als evacuatieplan klaar is, vertrekken we”

Vlaming Johan Smets in de spookstad Wuhan.
VTM NIEUWS Vlaming Johan Smets in de spookstad Wuhan.
Buitenlandse Zaken bekijkt samen met enkele andere Europese landen of het landgenoten kan weghalen uit de regio van Wuhan, de Chinese stad die compleet in lockdown is na de uitbraak van het coronavirus. Vlaming Johan Smets is er met vakantie bij familie van zijn Chinese vrouw en hoopt er zo snel mogelijk weg te kunnen. Dat vertelde hij aan VTM NIEUWS.

Vanmorgen kreeg hij telefoon van de Belgische ambassade in Peking. “Eigenlijk gewoon om te checken hoe het met mij ging, of alles goed was”, vertelt hij. “En om mee te delen dat er een evacuatieplan in opstart is, samen met andere partners. Zodra het signaal komt dat we kunnen vertrekken, zal ik daar gebruik van maken.”

Overleg

Buitenlandse zaken heeft nu weet van een 6-tal Belgen in de getroffen regio. Zelf gaat ons land voorlopig niet met evacuaties beginnen, er wordt gewacht op een Europees initiatief. Morgen is er overleg in China om daarover te beslissen.


Normaal zou Johan over twee weken naar België terugkeren, maar hij hoopt sneller te kunnen vertrekken. “Ik heb intussen van de vliegtuigmaatschappij een e-mail gekregen dat mijn vlucht van Wuhan naar Hongkong gecanceld is. Ik geraak dus niet in Hong Kong op dit moment. Alles is gesloten: treinstations, luchthavens, zelfs de wagen kan de stad niet uit. Dus zodra België zegt klaar te zijn, zal ik niet twijfelen. Als dat morgen is, dan vertrekken we morgen.”

Het Chinese coronavirus breidt zich intussen verder uit. Er is al sprake van 56 doden en 2.019 besmettingen. In Europa zijn er tot nu toe 3 besmettingen gemeld, allemaal in Frankrijk. Volgens de FOD Volksgezondheid is er in ons land geen reden tot grote ongerustheid.

Alle nieuwsartikels over het coronavirus zijn verzameld in dit dossier
17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ludo Van buynder

  Import van het virus. Hopelijk moeten die dan eerst voor lange periode in quarantaine.

 • Clemence Nees

  Laat hem zijn vakantie maar uitdoen. Wij hebben hier al meer dan genoeg tijdbommekrs rondlopen

 • Andre Perneel

  Zou meneer Smets ook, zoals de dokters en verplegers in Wuhan , een verklaring moeten ondertekenen van de Chinese overheid dat niets ,maar ook niets van de waarheid mag lekken in het buitenland ! Een lek van een Chinese dokter bevestigt 100 duizend doden en 2.8 miljoen besmette mensen , de stad is hermetisch afgesloten door het leger die met scherp mag vuren op vluchters ! Maar we worden weer voorgelogen dat het niet proper meer is , nietwaar Maggie !

 • Cecarine De Smet

  Idd Griet Maes als een stad in quarantaine is moeten er geen evacuaties plaatsvinden voor buitenlanders. Risico is veel te groot om dit virus te verspreiden!! Is niet verantwoord!!

 • Jan Verplancken

  Ik begrijp de man voor 100% maar wat is het risico? Zr is een reden dat ze ginder zoveel mensen in quarantaine plaatsen hè! “Zou” die man en zijn famille terug komen moeten niet alle zei maar de ganse crew minstens voor 3 weken in quarantaine. Volksgezondheid primeert toch mag ik hopen?