Vlaanderen wil meer hoogopgeleide buitenlanders lokken

Hoogopgeleide burgers van buiten de Europese Unie kunnen binnenkort een arbeidskaart voor een periode tot drie jaar krijgen. Werknemers die vier jaar onafgebroken voor één werkgever hebben gewerkt, krijgen een vergunning voor onbepaalde duur.
Thinkstock Hoogopgeleide burgers van buiten de Europese Unie kunnen binnenkort een arbeidskaart voor een periode tot drie jaar krijgen. Werknemers die vier jaar onafgebroken voor één werkgever hebben gewerkt, krijgen een vergunning voor onbepaalde duur.
Hoogopgeleide burgers van buiten de Europese Unie kunnen binnenkort een arbeidskaart voor een periode tot drie jaar krijgen. Werknemers die vier jaar onafgebroken voor één werkgever hebben gewerkt, krijgen een vergunning voor onbepaalde duur. Dat heeft de Vlaamse regering op voorstel van minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) beslist. Dat schrijft De Tijd vandaag.

Vlaamse bedrijven moeten nu nog elk jaar een administratieve procedure doorlopen om hun buitenlandse werknemers een arbeidskaart te bezorgen. Door de drempels weg te werken, wil Muyters meer buitenlands talent naar Vlaanderen halen. Dat moet bijdragen tot de groei van Vlaanderen als kenniseconomie en tegelijk de knelpuntenberoepen invullen.

"Dynamische knelpuntberoepenlijst"

Middengeschoolden kunnen hier komen werken als hun beroep voorkomt op een dynamische knelpuntberoepenlijst. In uitzonderlijke gevallen zijn ook niet-EU-burgers die geen knelpuntberoep uitvoeren, welkom in Vlaanderen. De werkgever moet voor hen een "bijzondere economische reden" opgeven, waarna de VDAB een onderzoek uitvoert.

Om te vermijden dat buitenlandse arbeidsmigranten "onze eigen talenten van onze arbeidsmarkt verdringen", voert Muyters een verbod in om eigen werknemers te vervangen. Bedrijven moeten buitenlandse werknemers ook een marktconform loon bieden.

Het voorstel van Muyters gaat nu voor advies naar de Raad van State. De regels moeten op 1 januari 2019 in werking treden.
55 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eida Lam

  Jaja, maar ze lokken vanuit lage iq landen heeft nu eenmaal niet zoveel zin als de diplomas van al die 'hoog opgeleiden' hier toch niets waard zijn.

 • Jean West

  Zoals in de jaren 60 kwamen veel gastarbeiders naar België werkten tegen een lager loon en werden veel Belgen op straat gezet. Daarna ging men zeggen dat de Belgen het vuile werk zoals in de mijnen niet wilden doen.

 • etienne bies

  Ons onderwijssysteem heeft duidelijk gefaald.Door de sociale mix is het onderwijsniveau serieus naar beneden gegaan.Snel terug naar elitaire scholen is de oplossing.Wie gelooft nog in de fabeltjes dat de meer begaafde student een steun is voor minder begaafde studenten?

 • joannes Roderigas

  liever buitenlanders dan er hier op te leiden. een mooie aak dus,

 • Eli Bos

  Oh maar er waren er toch al zo veel binnen gelaten ? En er is toch zo veel discriminatie door onze werkgevers ?