Vlaamse professor Bart Maddens hardhandig aangepakt in Barcelona

photo_news
KULeuven-professor politicologie Bart Maddens was als internationaal waarnemer getuige van het politiegeweld in Catalonië. Hij werd ook zelf hardhandig uit een mensenmassa gesleurd in Barcelona.

In Catalonië wordt vandaag een door de Spaanse overheid verboden referendum gehouden over de onafhankelijkheid. De ordediensten rukten massaal uit om de stembusgang te verhinderen en stembussen in beslag te nemen. Vaak stootten ze op menselijke schilden, waarna ze hardhandig ingrepen.

Maddens stond tussen zo'n menselijk schild in Mas Casanovas, een schooltje in de Guinardowijk in het noorden van Barcelona. De professor werd hardhandig uit de groep gerukt, volgens hem vermoedelijk omdat hij als waarnemer een badge droeg met het logo van de Catalaanse regering. "Ze hebben me apart genomen en een foto genomen van mijn badge, vermoedelijk om mij achteraf te kunnen identificeren."

In deze video is vanaf 0:08 te zien hoe agenten van rechts naar links gaan met Maddens. Hij komt opnieuw kort in beeld vanaf 0:23.De ordediensten namen de stembussen in beslag, maar zonder bloedvergieten. "De Catalanen waren gelukkig heel gedisciplineerd en hebben zich verder niet verzet", zegt Maddens, die zwaar onder de indruk is van de gebeurtenissen. "Een van de meest beangstigende momenten uit mijn leven", zegt hij.
29 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Onafhankelijkemening

  Geen medelijden, als je naar een illegaal referendum gaat als toezichter zou men beter die gast een paar maanden laten brommen. Opgefokte NVA mannekes dat men daar gaat sturen. Een illegale activiteit ga je niet helpen vanuit het buitenland.

 • W. ELBERS

  Hoe geraakt men aan zo'n plaatske? Misschien neemt Maddens zich wel voor Hemingway maar daarvoor moet hij nog veel bokes eten.

 • Karel Van Geel

  De waarnemers worden wel goed uitgekozen, vooral deze professor de onpartijdigheid zelve!!!! Deze man is het lopende reclamebord voor separatisme.

 • roland peeters

  Een professor moet zijn ideeën op de unif verkondigen en mensen in andere landen gerust laten.

 • Jean Paul Peelis

  Internationaal waarnemer? Incognito? Voor welke organisatie? Zeker de boerenbond niet. Of gewoon een ramptoerist!