Vlaamse in Milaan: “Nog geen gehamster in onze supermarkt”

Elise Gadeyne en haar echtgenoot Stijn wonen in Milaan, de grootste stad van Lombardije. De majestueuze Dom blijft gesloten voor toeristen.
AP - rv Elise Gadeyne en haar echtgenoot Stijn wonen in Milaan, de grootste stad van Lombardije. De majestueuze Dom blijft gesloten voor toeristen.
De Italiaanse overheid neemt drastische maatregelen nu het nieuwe coronavirus maar om zich heen blijft grijpen. Het aantal overlijdens ligt op vier en de autoriteiten hebben melding gemaakt van ruim 130 besmettingen.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Italië is nu het zwaarst getroffen land buiten Azië inzake het coronavirus. Door Covid-19 zijn meerdere dorpen in het noorden van het land in lockdown. Vooral de regio Lombardije is zwaar getroffen. In diverse steden en gemeenten blijven scholen, universiteiten en bedrijven dicht. Ook voetbalwedstrijden zijn afgelast, en bioscoop- en theaterzalen openen niet om het risico op een verdere uitbraak in te dijken.

“Geen ver-van-mijn-bedshow meer”

In Milaan, met ruim 1,3 miljoen inwoners de grootste stad van Lombardije en op Rome na, de grootste stad van Italië, woont de West-Vlaamse Elise Gadeyne met haar gezin. Ze verklaarde in De Ochtend op Radio 1 dat het coronavirus nu “geen ver-van-mijn-bedshow meer is.”

De vrouw kreeg gisteravond te horen dat haar twee dochtertjes niet naar de kinderopvang kunnen, omdat ook de crèche deze week preventief dicht blijft. “Qua ongerustheid valt het al bij al nog mee”, zegt Gadeyne. “Er zijn besmettingen in Milaan, maar de stad leeft: mensen trekken naar hun werk en het openbaar vervoer rijdt nog. Het lijkt alsof het een gewone dag is.” De Roeselaarse stelt vast dat een beperkt aantal Italianen mondmaskertjes dragen als ze de straat opgaan, iets wat tot voor kort enkel Chinese toeristen deden. 

Beelden van hamsterende klanten in supermarkten nabij de dorpen die van de buitenwereld zijn afgesloten, domineerden dit weekend het tv-nieuws in Italië, maar daar heeft de 32-jarige Gadeyne in Milaan nog niets van gemerkt. “Ik schrok zelf van die beelden. Ik heb gisteren nog inkopen gedaan en in onze supermarkt lagen de rekken nog vol. Hopelijk worden we van zoiets bespaard.”

Een vrouw mét mondmasker leest een krant aan de Dom van Milaan.
REUTERS Een vrouw mét mondmasker leest een krant aan de Dom van Milaan.
De Dom is preventief gesloten.
REUTERS De Dom is preventief gesloten.
Klanten met mondmaskers wachten in de rij in een supermarkt in Casalpusterlengo, een van de dorpen die afgesloten is van de buitenwereld.
EPA Klanten met mondmaskers wachten in de rij in een supermarkt in Casalpusterlengo, een van de dorpen die afgesloten is van de buitenwereld.
De rekken in sommige Milanese supermarkten raken leeg.
AP De rekken in sommige Milanese supermarkten raken leeg.
EPA5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Franciscus Vander Elst

  Franciscus Vander Elst Bacterie Is ook nuttig hygiëne is wel belangrijk

 • Farid Azuzzi

  allemaal zever de economie moet draaien !

 • Danny Buyse

  @Emi, overal waar je komt en aan klinken van deuren bent gekomen en aan handvatten van winkelkarren of eender wat moet je uw handen bij het thuis komen goed wassen vooraleer je aan uw gezicht komt ter hoogte van de ogen, neus en mond. Dit niet nu alleen voor het corona virus maar ook alle andere zoals griep, verkoudheid en zeker het zeer besmettelijke maar niet dodelijke noro buikvirus.

 • Danny Buyse

  Ik zou nog een beetje meer panikeren. het gezond verstand is volledig zoek door angst blijkbaar. Ze zouden eens moeten bekend maken hoeveel ouderen door de jaarlijkse griep alle jaren sterven dan pas zal je merken dat dit corona virus nog het slechtste niet is van alle virussen. Als we zo verder doen met angst i.p.v. gewoon voorzorgsmaatregelen te nemen gaat de economie en de beurzen nog serieus pandoeringen krijgen.

 • Emi De graeve

  mondmaskers en wat met de winkelkarren waarvan de handvatten een bron van besmetting zijn :-)