Vlaamse dakloze vindt voor eeuwig onderdak in Vaticaan

kos
Een Vlaming is de allereerste dakloze die in het Vaticaan is begraven tussen bisschoppen en prinsen. Willy Herteleer leefde bijna twintig jaar als zwerver op en rond het Sint-Pietersplein. Toen hij stierf, gaf de paus uitzonderlijk toestemming om hem op Campo Santo te begraven. "Hij was een missionaris van de straat", luidt het vandaag Het Laatste Nieuws.

Het verhaal van Willy Herteleer, die op 12 december vorig jaar op 80-jarige leeftijd stierf, gaat de wereld rond. Herteleer zorgde dan ook voor een opmerkelijke primeur: hij is de eerste dakloze die van de paus op heilige grond begraven is. Op Campo Santo Teutonico, het Duitse kerkhof in Vaticaanstad, liggen verder alleen bisschoppen, pelgrims en prinsen. "Willy heeft vele mensen de weg naar God gewezen. Hij was een missionaris van de straat. In die zin wás hij een pelgrim", zei de verantwoordelijke van de begraafplaats, Hans-Peter Fischer.

Herteleer werd in 1935 geboren in Antwerpen. Volgens zoon Patrice (54) is hij 19 jaar geleden naar Rome vertrokken met een religieuze organisatie. "Hij liet alles achter: zijn huis, zijn meubels, zijn familie... Sindsdien heb ik hem nog één of twee keer gezien. We hoorden dat hij ijzer verkocht om geld te verdienen."

De Vlaamse pelgrim liet drie kinderen achter in Antwerpen. Een vrouw had hij niet meer - hij was al gescheiden. Ook tijdens zijn jaren in België had hij weinig contact met zijn familie. Herteleer werd op 12 december binnengebracht in het Santo Spirito-ziekenhuis in de buurt van het Vaticaan. Een voorbijganger had hem onderkoeld gevonden op straat. De Antwerpenaar stierf in het ziekenhuis, maar had geen identiteitsbewijs bij zich. Enkele dagen later werd het lichaam geïdentificeerd.

LEES MEER IN HET LAATSTE NIEUWS, OOK VERKRIJGBAAR IN DIGITALE VERSIE

De laatste jaren werden er geen foto's meer genomen van Willy Herteleer.
Kos De laatste jaren werden er geen foto's meer genomen van Willy Herteleer.Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels