Vlaams schilderij weggehaald uit eetzaal van Britse universiteit na klachten van veganistische studenten

Frans Snijders schilderde vaak markttaferelen.
Belgaimage Frans Snijders schilderde vaak markttaferelen.
Een zeventiende-eeuws schilderij van de Antwerpse kunstenaar Frans Snijders, waarop dode dieren te zien zijn, valt niet in de smaak bij enkele veganistische studenten van de universiteit van Cambridge. Ze vonden het schilderij “weerzinwekkend”, waarna de directie het historische kunstwerk uit de eetzaal liet verwijderen. 

Het Fitzwilliam Museum leende het zeventiende-eeuwse schilderij van Frans Snijders, ‘The Fowl Market’, uit aan Hughes Hall, een onderdeel van de universiteit van Cambridge. Op het schilderij zijn verschillende geslachte dieren te zien, zoals een everzwijn, een hert en diverse vogels. Dat zorgde voor heel wat verontwaardiging bij de veganistische studenten van de Britse universiteit. 

De studenten deelden hun ongenoegen met de directie en eisten dat het historische schilderij uit de refter gehaald zou worden. “Sommigen zeiden dat ze niet konden eten omdat het aan de muur hing”, zegt een woordvoerster van het Fitzwilliam Museum aan The Telegraph. “Mensen die geen vlees eten vonden het weerzinwekkend.” De directie ging in op de eis van de studenten en liet het schilderij uit de refter halen.

De curatoren van de tentoonstelling, Victoria Avery en Melissa Calaresu, beschouwen de beslissing om het schilderij te verwijderen uit de eetzaal als “een moderne incarnatie van de historische problemen rond voedselconsumptie en het milieu”. “Het is duidelijk dat we onze relatie met dieren en hoe we ze behandelen heroverwegen in deze geïndustrialiseerde wereld.”

De Antwerpse kunstschilder Frans Snijders (1579-1657) staat bekend om zijn stillevens van markttaferelen. Hij gaf dieren, zowel dood als levend, erg realistisch weer in zijn kunstwerken. De man werd vaak door andere kunstenaars gevraagd om dieren in hun werken te integreren. Tijdens zijn carrière werkte hij onder meer samen met Peter Paul Rubens. 
48 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christine Laevers

  Rustig eten is heel belangrijk voor de gezondheid. Ik ben carnivoor en slacht mijn eigen hanen maar dat schilderij mag van mij ook verhuizen. Als ik het zie denk ik aan al het werk: slachten, pluimen, leeghalen, versnijden, invriezen ... Wordt dat schilderij ook niet aangetast door condensatie van mensen die eten en gekookt voedsel ?

 • Gino Denil

  Het zijn meesterstukken. Vol bravoure geschilderd. Maar ook schilderijen die aantonen dat kunst om iets anders draait dan om schoonheid. Want je moet al een zekere morbide zin voor een bepaald soort schoonheid hebben om sommige van zijn taferelen met geslachte dieren mooi te vinden. En die lieflijke landelijke Arische boerenfamilies in een idyllisch landschap die in de mode waren in het Duitse Rijk beantwoordden toch veel meer aan de schoonheid waar De Roover naar verwees.

 • Rody Franks

  Wat ben ik blij dat ik maar 23 jaar en twee maand meer te leven heb....

 • Cyrano de Bergerac

  Daar kan ik me wel iets bij voorstellen, zo te zien aan dat schilderijen. Daar hoef je niet eens een veganist voor te zijn, alleen een dierenliefhebber. Mooi schilderij, maar ik zou het ook niet in mijn eetkamer willen hebben hangen.

 • Emile De Smedt

  Universiteit?Of is het kleuterschooltje voor halfwassen en andere achterlijken.Ook ben vegetariër,Maar ik laat dieren groen eten en daarna is eindprodukt op mijn bord onder vorm van lekker stuk vlees.