Viroloog Marc Van Ranst: “China heeft aantal gevallen coronavirus waarschijnlijk onderschat”

Getty Images
Viroloog Marc Van Ranst van de KU Leuven denkt dat China het aantal gevallen van het coronavirus waarschijnlijk heeft onderschat. Dat heeft hij gezegd op Radio 1. Het aantal dodelijk slachtoffers is intussen gestegen tot 56 en er zijn al meer dan 2.000 gevallen bevestigd over de hele wereld.

De Chinese minister van de Gezondheidscommissie Ma Xiaowei zei zondag tijdens een persconferentie dat het virus uitbreidt en sterker wordt. China heeft het niet onder controle, bevestigt ook viroloog Marc Van Ranst. “Er komen veel gevallen bij en het werkelijke aantal wordt waarschijnlijk zelfs onderschat. Dat kan ook een impact hebben op de verspreiding van het virus naar de rest van de wereld.”

Epicentrum

De burgemeester van Wuhan, dat het epicentrum vormt van de uitbraak van het coronavirus, zei eerder zondag dat hij nog duizend extra gevallen verwacht in zijn stad. Het gaat om mensen die nu al in het ziekenhuis liggen, maar waarvan het nog niet zeker is of ze met het coronavirus besmet zijn.


Behalve in China, werden er ook in andere landen al besmettingen bevestigd: Japan, Zuid-Korea, Taiwan, Thailand, Nepal, Vietnam, Saoedi-Arabië, Singapore, de Verenigde Staten, Frankrijk en Australië, en ook in de Chinese speciale administratieve regio’s Hongkong en Macau. 

Alles wat je moet weten over het nieuwe coronavirus en wat je zelf kan doen, lees je hier.
14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • eric maier

  Omgerekend op 2700 gevallen is er ca 4% sterfte. De ernst van de zaak word pas bijzonder kritisch als men dat even door rekent op de Chinese bevolking, namelijk 1.5 miljard. 4% sterftecijfer betekent snel een enorme uitdunning. Tel dat op een wereldbevolking en de Spaanse griep word gedegradeerd tot een bijkomstigheid. Voornamelijk omdat Afrika en het Midden Oosten vrijwel geen middelen zullen hebben. Economisch is dat een ravage met enorme gevolgen. Het kan een crisis veroorzaken van formaat.

 • Jules Vermeers

  China heeft dat onder tafel willen vegen om zijn brul hier bij ons te kunnen blijven verkopen meer niet. En Mensen van ginder naar hier halen is om problemen vragen.

 • Sjonny Martero

  Worden de vluchten uit China extra gecontroleerd evenals hun bagage met eventuele voeding in? En de cargo vluchten uit China? Of laten we maar doen? Wel Maggie? Vertel?

 • marcel joe lucht van den bosch

  Wij zijn met te veel op de wereld, het Corona virus is zoals de pest vroeger.

 • Jo Dewaele

  nog een geluk dat wij hier correct geïnformeerd worden door experts en regering(en)