Viroloog: “Coronavirus kan bedreiging vormen voor het Eurovisiesongfestival”

Het coronavirus kan een bedreiging vormen voor het Eurovisiesongfestival in Rotterdam.
EPA Het coronavirus kan een bedreiging vormen voor het Eurovisiesongfestival in Rotterdam.
Het coronavirus kan een bedreiging vormen voor het Eurovisiesongfestival in Rotterdam. Dat zegt de Nederlandse viroloog Ab Osterhaus. Hij sluit niet uit dat het evenement niet door kan gaan als het virus zich verder verspreidt in Europa. 

Als de verspreiding van het coronavirus over een paar maanden nog niet onder controle is, is het onverstandig om zoveel mensen uit de hele wereld in Rotterdam bij elkaar te brengen. 

“Je moet rekening houden met het scenario dat evenementen als het Eurovisiesongfestival niet door kunnen gaan, maar dat is afhankelijk van hoe het coronavirus zich de komende tijd ontwikkelt’’, aldus Osterhaus, die jarenlang voor het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, red.) en het Erasmus University Medical Center in Rotterdam werkte en zich bezighoudt met het voorkomen van infectieziekten die van dieren op mensen overgaan. 

Het ziet er niet erg hoopvol uit door de verschillende plaatsen waar het nu opduikt

Zo langzaam mogelijk

Op dit moment is het moeilijk om een voorspelling te doen over hoe het virus zich zal verspreiden. “Maar het ziet er niet erg hoopvol uit door de verschillende plaatsen waar het nu opduikt. De volgende stap is de verspreiding zo langzaam mogelijk te laten gaan.” 

Het is waarschijnlijk dat ook Nederland en België te maken krijgen met coronabesmettingen. In Italië zijn inmiddels doden gevallen en zijn honderden mensen geïnfecteerd. Een oplossing lijkt nog ver weg. “Het kan nog steeds dat het virus uiteindelijk de kop wordt ingedrukt’’, zegt Osterhaus. “Bij Sars is dat gelukt, maar dat virus verspreidde zich minder snel.”

Lees ook: Viroloog Marc Van Ranst: “Kans op uitbraak coronavirus in ons land is groot”

Factoren

Hoe het virus zich verspreidt, hangt samen met een heleboel factoren. Zo kan het weer van invloed zijn. “Het coronavirus is mogelijk als een verkoudheidsvirus dat goed gedijt in de winter. Het kan zijn dat de verspreiding in de maand mei al is afgezwakt. Tegelijkertijd wordt het op het zuidelijk halfrond dan juist winter.”

Het Eurovisiesongfestival vindt in mei plaats. Een woordvoerder van het RIVM laat weten dat er nu nog geen maatregelen genomen worden. “Er zijn iedere dag nieuwe ontwikkelingen. We zijn verre van zeker hoe het zich zal verspreiden.”

Viroloog Ab Osterhaus.
Jan de Groen Viroloog Ab Osterhaus.

Antistoffen

Het is nu bijvoorbeeld ook niet duidelijk hoeveel mensen wereldwijd met het coronavirus geïnfecteerd zijn, zonder noemenswaardige symptomen gehad te hebben. Dat is volgens Osterhaus belangrijk om te weten. Er worden op dit moment bloedtesten ontwikkeld, zodat bij mensen getest kan worden of er antistoffen tegen het virus zijn aangemaakt. Dat geeft aan hoeveel mensen er al afweer tegen het virus hebben opgebouwd. 

Monitoren

De verspreiding en het aantal nieuwe gevallen in de komende maanden zullen van invloed zijn op grootschalige evenementen als het songfestival. De organisatie van het songfestival staat in nauw contact met het RIVM en de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst, red.). 

“We monitoren alles goed en zijn voorbereid op alle mogelijke risico’s en bedreigingen. Op basis daarvan wordt gekeken of extra maatregelen nodig zijn’’, aldus Ingrid Adriaanse van de gemeente Rotterdam. “Het is op dit moment echter te vroeg om in te gaan op eventuele scenario’s.’’

Lees ook: In de strijd tegen corona en andere virussen: kan je je afweersysteem ook zelf een boost geven? (+)

Bekijk ook: Dit is het Eurovisienummer van Hooverphonic
15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • erik vercammen

  Als ze al die voetbalmatchen laten doorgaan moeten ze dit ook maar laten doorgaan.

 • Elle Devee

  Wat kan ons dat songfestival verdommen. Hou je bezig met de volksgezondheid.

 • Paul Verbeeck

  Het enige waar ze in bepaalde groepen zich blijkbaar zorgen over maken is blijkbaar of hun financiën veilig zijn .

 • Dietrich Vandrey

  Globalisme en open grenzen.

 • Frans Peeters

  Toch pech dat Belgie dit jaar weer niet kan winnen