Virale Facebookpost blaast je weg met schimmelig beeld van handendrogers

Facebook
Je kent ze wel, de warmeluchthandendrogers die vandaag bijna overal de papieren of katoenen handdoekjes hebben vervangen in publieke toiletten. Weliswaar veel beter voor het milieu, maar zijn de drogers ook hygiënisch? Een experiment van de Amerikaanse Nichole Ward lijkt ons te leren van niet.

"Oké, gasten, klaar om weggeblazen te worden?" begint Nichole Ward uit Californië haar Facebookpost. "Dit is wat ik in amper een paar dagen tijd op een petrischaaltje kweekte." Het beeld erbij laat weinig aan de verbeelding over: vieze schimmels bij de vleet.

"Ik zette het open schaaltje drie minuten lang in een ingesloten handendroger van een openbaar toilet. Yep, slechts drie minuten. Droog je handen nooit meer in zo'n ding. Dit zijn verschillende soorten mogelijke ziekteverwekkende schimmels en bacteriën die rond je handen wervelen. En jij denkt dat je met schone handen naar buiten loopt. Graag gedaan." Ze voegt er nog aan toe dat ze met haar post ons geen schrik wil aanjagen, enkel ons wil "bewustmaken".

Nichole Ward.
Facebook Nichole Ward.

Ward beweert dat ze de petrischaal in een Dyson plaatste en ze dan 48 uren op kweek zette. Het is niet duidelijk of Ward een wetenschappelijke achtergrond heeft en zo ja, welke. Bij Dyson reageren ze erg verbaasd en wijzen ze alvast op de "onduidelijke methode die gebruikt werd". "Alle Dyson Airblade handendrogers hebben HEPA-filters die partikels zo klein als bacteriën uit de lucht in de wasruimte halen voor die de machine verlaat", klinkt het. "Universitair onderzoek heeft bewezen dat ze hygiënisch zijn en ziekenhuizen, voedingsproducenten en ondernemingen over de hele wereld vertrouwen ze."

De post van Nichole Ward werd al meer dan 540.000 keer gedeeld. Uit de reacties blijkt dat vele Facebookers hun handen inderdaad niet meer op die manier willen drogen. "Ik veeg ze wel droog aan mijn kleren", luidt een drastisch alternatief. 
11 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • ETIENNE LOGIST

  Deze fb-poster heeft duidelijk niet veel kaas van wetenschap gegeten. Geen kaas zonder bacteriën...

 • Yvan Lissens

  Als je dit al gruwelijk vindt, dan ga je moeten leven in een vacuüm getrokken folie. Bacteriën kom je overal en op alles tegen en niet elke bacterie is schadelijk, we hebben ze zelfs nodig om te overleven. Een goede zin voor hygiëne, meer hoeft echt niet.

 • Ed Leviud

  Mythbusters toonden jaren geleden al aan dat deze airblades de bacteriën tot tegen alle muren blazen.

 • Stefanie van Dijk

  En hoe lang zegt ze die op kweek gehad te hebben? Ik kan me een proefje van school herinneren waar we kweekjes maakten van deurklingen, trapleuningen en toetsenborden, maar geen van allen had na 3 weken meer dan wat stippen in hun schaaltje, lijkt er meer op dat ze haar boterham met kaas erin heeft gelegd voor een week of wat

 • piet uithellevoet

  Je handen gewassen, netjes gedroogd, proper. Vervolgens neem je de deurklink vast en doe je de deur open. Wat denk je van de staat van de deurklink? Bovendien zijn de getoonde schimmels waarschijnlijk volkomen onschuldig. Het tegendeel kan slechts bewezen worden door ze te determineren.