Vijftien doden bij ontploffing bij school in Irak

Voor een basisschool in de Iraakse provinciehoofdstad Bakuba is vandaag een bomauto ontploft. Volgens de politie is een lerares daarbij gedood en zijn vijf scholieren gewond geraakt. Bakuba is de hoofdstad van de onrustige provincie Dijala, ten noordoosten van Bagdad.

Zes mensen werden gedood toen een andere autobom naast een konvooi van de lijfwachten van de provinciegouverneur van Dijala ontplofte. Negen mensen raakten bij de aanslag gewond. Bij de ontploffing van een magneetbom aan een wegversperring in Bakuba verloor 's nachts een politieagent het leven. In de naburige stad Chalis werd een burger vanuit een voorbijrijdende auto doodgeschoten.
 
In de noordelijke provincie Salaheddin vielen volgens het persbureau al-Yaqen vier doden bij een aanval met springstof. In Bagdad werden de lijken van twee slachtoffers van moord gevonden.
 
In Bagdad woedt ondertussen een discussie over wie de verantwoordelijkheid draagt voor een onlangs gesloten gevangenis waarin gefolterd werd. De gevangenis op het terrein van de vroegere Muthanna-luchthaven werd door een eenheid gerund die onder de Iraakse premier Nuri al-Maliki ressorteerde. Al-Maliki zei dat hij geen weet had van de folteringen in de gevangenis, waarin soennieten uit de noordelijke provincie Ninive opgesloten werden. (dpa/ypu)