Vijftien arbeiders zitten al 22 dagen vast in Indiase mijn, Hooggerechtshof uit scherpe kritiek op reddingsoperatie

REUTERS
Het Indiase Hooggerechtshof berispte vandaag de autoriteiten, omdat de reddingsoperatie van vijftien mijnwerkers grote vertraging opgelopen heeft. De mannen zitten intussen al 22 dagen vast in een afgelegen koolmijn in de noordoostelijke staat Meghalaya, maar niemand weet of ze nog in leven zijn. 

De vijftien waren aan het werk in een meer dan 100 meter diepe illegale mijn, toen die door een overstroming van een rivier op 13 december onder water liep. Er waren wel reddingsoperaties, maar die volstaan niet volgens het Hooggerechtshof. "Het maakt niet uit of ze allemaal dood zijn, allemaal nog leven, slechts enkelen dood zijn of nog leven: ze moeten uit de mijn gehaald worden", aldus de rechters, zo meldt de tv-zender NDTV.

De rechters vroegen aan de autoriteiten van de staat om hen tegen morgen op de hoogte te brengen van de dringende maatregelen die voor de redding genomen worden. "Want voor mensen die vastzitten telt elke seconde", aldus het nieuwsbericht. 

Pogingen

Bij het hof was een verzoekschrift ingediend waarin vragen gesteld werden bij het tempo van de reddingspogingen.

Eerder deze week bereikten marineduikers de bodem van de belangrijkste mijnschacht, maar ze konden de arbeiders niet terugvinden. Een woordvoerder liet weten dat de hulpdiensten zich nu focussen op het leegpompen van de schacht. Ze hopen dat de mijnwerkers een luchtzak gevonden hebben waar ze de voorbije dagen konden overleven.

REUTERS
AFP
AFPReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.