Vijfsterrenbeweging en Lega willen Italianen opnieuw naar stembureaus sturen, president stelt 'neutrale' regering voor

Luigi Di Maio, de politieke leider van de Vijfsterrenbeweging.
AFP Luigi Di Maio, de politieke leider van de Vijfsterrenbeweging.
De Italiaanse president Sergio Mattarella heeft aangekondigd dat hij een 'politiek neutrale' regering zal voorstellen die het land moet besturen tot december omdat de regeringsvorming mislukt is. De radicaalrechtse Lega en de Vijfsterrenbeweging lieten al verstaan dat ze zo'n 'neutrale regering' niet zien zitten. Ze eisen in plaats daarvan nieuwe verkiezingen op 8 juli. Matteo Salvini, voorzitter van de Lega, stelde de datum vandaag voor na een gesprek met Luigi Di Maio, de politieke leider van de Vijfsterrenbeweging. 

Twee maanden na de parlementsverkiezingen staat Italië nog geen stap dichter bij een regering. De Italiaanse president Sergio Mattarella hield vandaag al een derde rondje consultaties. Zijn pogingen de impasse na de verkiezingen van 4 maart te doorbreken verlopen bijzonder moeilijk. Omdat er geen parlementaire meerderheid is gevonden onder de politieke partijen, zal Mattarella nu een voorlopige 'neutrale regering' voorstellen. Een minderheidsregering had hij vooraf als oplossing uitgesloten.

Zonder te preciseren wie aan het hoofd van die regering moet komen, riep hij de partijen op om hun "verantwoordelijkheid" te nemen en zijn voorstel te steunen, anders zou hij nieuwe verkiezingen uitroepen "voor juli of in de herfst".

President Sergio Mattarella.
EPA President Sergio Mattarella.

De Vijfsterrenbeweging zocht de voorbije dagen toenadering tot de PD, maar die partij is verdeeld over regeringsdeelname.

Verkiezing

Sinds de verkiezingen van 4 maart discussiëren de partijen over wie het land kan of mag besturen. Drie politieke blokken zonder meerderheid slaagden er niet in zich te verzoenen. De tot dusver regerende centrumlinkse sociaaldemocraten van de Partito Democratico (PD) behaalden slechts 19 procent en willen niet met de ene noch met de andere "verkiezingswinnaar" samenwerken. De Vijfsterrenbeweging (M5S) was met 32 procent van de stemmen de sterkste partij geworden. De centrumrechtste alliantie, waartoe de rechtspopulistische Lega van Matteo Salvini en ook Forza Italia van ex-premier Silvio Berlusconi behoren, kwam uit op 37 procent en had eveneens steun van buitenaf nodig. Maar dat wilde de Vijfsterrenbeweging niet. De partij wil eerst dat de met schandalen overladen Berlusconi uit de alliantie stapt. Maar dat wil centrumrechts dan weer niet.

Matteo Salvini (links), partijleider van La Lega, met naast hem ex-premier Silvio Berlusconi van Forza Italia.
AP Matteo Salvini (links), partijleider van La Lega, met naast hem ex-premier Silvio Berlusconi van Forza Italia.

De gesprekken tussen de politieke krachten hadden de voorbije weken aangetoond hoe diep de kloof tussen de partijen is. De eerste twee door de president geleide onderhandelingsrondes werden zonder resultaat beëindigd. En ook de door Mattarella ingeschakelde Senaatsvoorzitter en Kamervoorzitter kwamen in verkenningsgesprekken geen stap verder.

Een "regering van de president" kreeg daarom de voorkeur en is uiteindelijk de laatste mogelijkheid van Mattarella. Met die optie wil Mattarella ook het risico verminderen om op het eind van nieuwe vervroegde verkiezingen opnieuw in eenzelfde patstelling te verzeilen als nu. De neutrale regering moet op zijn minst de belangrijke begrotingswet goedkeuren en indien mogelijk ook een nieuw kiesrecht tot stand brengen. Bovendien staat in juni een belangrijke EU-top in Brussel op de agenda, waar het over de vluchtelingencrisis en hervormingen in de eurozone zou gaan.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.