Vijfsterrenbeweging en Democratische Partij onderhandelen opnieuw over regering in Italië

Giuseppe Conte (PD) zou de nieuwe Italiaanse premier worden.
EPA Giuseppe Conte (PD) zou de nieuwe Italiaanse premier worden.
De onderhandelingen tussen de populistische Vijfsterrenbeweging (M5S) en de centrumlinkse Democratische Partij (PD) zijn zaterdag hervat. Dat gebeurt nadat er spanningen waren ontstaan tussen beide partijen, die de coalitievorming leken te bedreigen.

De partijen toonden zich in aanwezigheid van de toekomstige regeringsleider Giuseppe Conte optimistisch na gesprekken over het beleid dat ze willen voeren. De M5S en de PD, in het verleden vijanden, beslisten samen te werken om vervroegde verkiezingen te vermijden.
“We hebben enkele stappen vooruitgezet”, zei de fractieleider van de PD in het parlement, Graziano Delrio. Hij zei dat de gesprekken met de M5S zaterdagnamiddag zouden voortgaan.

Conte werd donderdag aangeduid door president Sergio Mattarella om een nieuwe regering te vormen, na de val op 8 augustus van een rechts-populistische regering. Vrijdag had M5S, dat veel meer zetels in het parlement heeft dan de PD, ermee gedreigd om het akkoord van woensdag op te zeggen als de PD er niet mee instemde om de kernpunten van haar programma te realiseren.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Fernando Di Giambattista

    Deze coalitie is gedoemd om te mislukken. Al die linkse politiekers zijn zoooo bang van de rechtse kant.Zij zouden hun eigen volk ervoor verraden om samen te hokken. Aan alle mooie liedjes komt er eens einde.