Vijf opgesloten Catalaanse separatisten raken verkozen in Spanje

Oriol Junqueras is verkozen tot parlementslid.
REUTERS Oriol Junqueras is verkozen tot parlementslid.
Vijf Catalaanse separatisten die in de cel zitten en berecht worden voor in hun rol in de afscheidingspoging van Catalonië in 2017, zijn verkozen geraakt bij de Spaanse verkiezingen. Die werden gewonnen door de sociaaldemocraten.

Een van de verkozenen is de gewezen vicepresident van de regio, Oriol Junqueras. Hij is de belangrijkste beklaagde in het proces, dat op 12 februari van start ging. Het parket eiste 25 jaar cel voor Junqueras.

Puigdemont

Junqueras, de leider van de links-republikeinse partij Esquerra Republicana de Cataluny (ERC), is verkozen tot parlementslid. Raul Romeva, de gewezen regionale verantwoordelijke voor Buitenlandse Zaken, raakte verkozen als senator. En er zijn nog drie andere separatisten verkozen: Jordi Sanchez, Jordi Turull en Josep Rull, leden van de andere grote separatistische partij Junts per Catalunya. Dat is de partij van de Catalaanse ex-president Carles Puigdemont, die naar ons land is gevlucht om te ontsnappen aan justitie.


De Catalaanse separatistische partijen zijn er bij de verkiezingen op vooruitgegaan. Ze behaalden 22 van de 350 zetels in het Spaanse Congres van Afgevaardigden. Mogelijk eisen ze een sleutelrol op bij de vorming van de toekomstige regering van de sociaaldemocraat Pedro Sánchez, die de verkiezingen won zonder absolute meerderheid. 
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • raf janssens

    Beste Bernd, de PSOE haalt dan ook maar 28,7%. In een ander artikel noemt men het wel een grote overwinning. Minder emotionele reacties en relativeren van het politieke theater kunnen uw leven veel leuker maken - ze liegen en overdrijven in deze verkiezingstijden toch allemaal zonder te blozen om uw stem te winnen.

  • GERARD DE PELECIJN

    Cordon of opsluiting, er is toch nog een verschil!

  • Bernd Vaes

    Wat een verschil tussen de inschatting van de krant: meer dan 30 % was een overdonderende overwinning voor de N-VA. En hetzelfde voor de sociaal-democraten in Spanje? Neen, want links. Dus gewoonweg: „die de verkiezingen won zonder absolute meerderheid.“ Moet er nog zand zijn?