Vijf ontvoerde medewerkers AZG, waaronder 1 Belg, vrijgelaten in Syrië

BELGA
De vijf medewerkers van Artsen zonder Grenzen (AZG) die begin januari in Syrië werden ontvoerd, zijn vrijgelaten en verkeren in goede gezondheid. Dat meldt AZG in een persbericht. Onder de vijf was ook een Belg aanwezig.

Drie van de vijf werden 4 april al vrijgelaten, nu zijn ook de overige twee bevrijd. Ze zijn al onderweg naar het thuisfront.

Deze vrijlating leidt tot kwade en cynische reacties bij AZG. "Dat er minder humanitaire hulp aanwezig is in Syrië is het rechtstreeks gevolg van de ontvoering van de hulpverleners. Op de lange termijn zal de Syrische bevolking hier het enige slachtoffer van zijn."

Door de ontvoering zag AZG zich genoodzaakt om een ziekenhuis en twee gezondheidscentra te sluiten in de regio van Djebel Akkrad, in het noordwesten van Syrië. Hierdoor hebben 150.000 mensen in deze streek geen directe toegang tot medische hulp.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders laat weten opgelucht te zijn met de bevrijding van de vijf AZG-medewerkers. De minister looft de samenwerking en het contact met AZG en de discrete manier waarop ze met deze zaak zijn omgesprongen.