Vijf minderjarigen in verdenking gesteld na schending joodse graven

PHOTO_NEWS
Na de schending van de joodse graven op een begraafplaats in het Oost-Franse dorp Sarre-Union heeft het Openbaar Ministerie een zaak ingeleid tegen de vijf jonge verdachten. Er is duidelijk sprake van antisemitische motieven, zo deelde procureur Philippe Vannier woensdag mee tijdens een persconferentie.

De jongeren, tussen 15 en 17 jaar oud, hebben toegegeven dat ze verantwoordelijk zijn voor de grafschennis die op de begraafplaats werd aangericht. Volgens Vannier hadden de verdachten ook de hitlergroet gebracht en slogans als "Heil Hitler" en "Sieg Heil" geroepen.

In Sarre-Union werden 250 graven geschonden. In de meeste gevallen ging het om grafstenen die omvergeworpen of beschadigd werden. Er werd ook een gedenkteken voor slachtoffers van de holocaust vernield.

Sindsdien werd nog op enkele ander begraafplaatsen in Frankrijk schade aangericht. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken vonden er woensdag nog schendingen plaats in Tracy-sur-Mer, in het noordwesten van Frankrijk, en in Saint-Béat, in het zuiden. Op graven in Challans, aan de Atlantische kust, en in Issoudun, in het centrum van het land, werden hakenkruisen aangetroffen.