Vijf mensen opgepakt na oproep om politie aan te vallen tijdens G7-top in Biarritz, één man gearresteerd

AP
Van de vijf opgepakte verdachten die gisteren werden opgepakt in Frankrijk omdat ze een oproep hadden gelanceerd om tijdens de komende G7-top in Biarritz een aanval op politieagenten te plegen, zit vandaag nog altijd één man in hechtenis in Melun.

De vier andere verdachten werden vanmiddag vrijgelaten. De verdachte die nog in hechtenis zit is een man uit het departement Seine-et-Marne, en zijn dossier is nu in handen van het parket van Melun.

Onder de vijf opgepakte verdachten bevindt zich een vrouw uit het departement Landes. Zij had in een bericht op een sociaalnetwerksite meegedeeld in welk hotel de politiemensen verbleven die voor de G7-top gemobiliseerd werden. De vier anderen zouden hebben opgeroepen om het gebouw in brand te steken.

Volgens bronnen dichtbij het onderzoek behoorden sommigen van de vijf verdachten (tussen 24 en 45 jaar oud) tot de extreemlinkse actiegroep Black Bloc. Het onderzoek startte toen een vrouw uit het departement Landes in een bericht op een sociaalnetwerksite had gemeld in welk hotel de politiemensen verbleven die voor de G7-top gemobiliseerd werden. Zij werd inmiddels vrijgelaten.

G7-top 

De G7-top gaat van 24 tot 26 augustus door in de badplaats Biarritz, in het zuidwesten van Frankrijk. Er zijn al enkele dagen strenge veiligheidsmaatregelen van kracht in de stad. Vandaag kondigde minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner aan dat 13.200 agenten ingezet worden om de veiligheid tijdens de top te garanderen, die bijgestaan zullen worden door de strijdkrachten. Er zullen ook 400 brandweerlui en 13 mobiele nood- en reanimatieteams op post zijn. 

Betoging

Verschillende tegenstanders van de top - onder meer antikapitalisten, andersglobalisten en milieuorganisaties - verzamelen sinds gisterenmorgen in de gemeente Urrugne, op zowat 20 kilometer van Biarritz. Zij willen een week lang vreedzaam actie voeren. Op zaterdag 24 augustus, bij de start van de G7-bijeenkomst, organiseren ze een grote betoging in Hendaye.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.