Vijf maanden cel voor Hitlergroet tijdens protestmars in Chemnitz

Protestmars in de Duitse stad Chemnitz.
Hendrik Schmidt/dpa Protestmars in de Duitse stad Chemnitz.
Een Duitser van 34 jaar is tot vijf maanden gevangenisstraf veroordeeld, omdat hij de Hitlergroet uitbracht tijdens een betoging van uiterst rechts in Chemnitz. Dat heeft de woordvoerder van de rechtbank van eerste aanleg bekendgemaakt.

De man in kwestie, Marcel W., had al eerder veroordelingen opgelopen, onder meer voor het toebrengen van fysieke verwondingen. Het hof vond een straf met uitstel dan ook niet gepast in dit geval. Eerder had een dertiger die bij een andere betoging de Hitlergroet had uitgebracht wel een straf van acht maanden met uitstel gekregen en een boete van 2.000 euro.

In Chemnitz vonden de voorbije weken verschilende betogingen van extreemrechts plaats. Aanleiding voor de betogingen was de moord op een 35-jarige Duitser, eind augustus. Een Syrische en een Iraakse vluchteling zijn daarvoor in voorlopige hechtenis genomen.
2 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Peter Bonacasa

    Vrije meningsuiting is niet hetzelfde als aanzetten tot haar of laster. Ik kan ook veel zeggen over mensen, dat X een pedofiel is, bijvoorbeeld. Maar als ik voor de rechter kom omdat het niet waar is zal ik me niet moeten beroepen op vrije meningsuiting. Simpel, maar toch te moeilijk te verstaan voor sommige mensen.

  • diane colman

    Ik vind het dom om dat te doen, veel Duitsers zitten toch nog altijd met dat probleem en zo krijgen ze schrik om in hetzelfde straatje te belanden. Ik was 10 toen de oorlog uitbrak en ken dat gevoel. Rechts moet die dingen NU niet oprakelen maar het anders aanpakken.