Vijf IS-strijders verliezen Australische nationaliteit

Khaled Sharrouf ruilde Sydney voor Syrië en lokte zijn familie naar het kalifaat. Het ging de Sharrouf aanvankelijk voor de wind tot Khaled sneuvelde en zijn vrouw stierf aan een blindedarmontsteking. Zijn kroost radicaliseerde en moet nu alleen overleven in Raqqa.
kos Khaled Sharrouf ruilde Sydney voor Syrië en lokte zijn familie naar het kalifaat. Het ging de Sharrouf aanvankelijk voor de wind tot Khaled sneuvelde en zijn vrouw stierf aan een blindedarmontsteking. Zijn kroost radicaliseerde en moet nu alleen overleven in Raqqa.
Australië heeft de nationaliteit van vijf personen ingetrokken wegens hun lidmaatschap van de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Dat heeft de minister van Binnenlandse Zaken en Immigratie Peter Dutton vandaag gemeld. Het is nog maar de tweede keer dat de Australische overheid die maatregel neemt.

Het gaat om drie mannen en twee vrouwen - volgens Australische media twintigers en dertigers - die een dubbele nationaliteit hadden. Ze verliezen nu hun Australische nationaliteit en mogen het land niet meer binnen. De regering beroept zich daarvoor op een wet die sinds 2015 van kracht is en haar de bevoegdheid geeft om de Australische nationaliteit van mensen met een dubbele nationaliteit in te trekken "als zij in tegenstelling tot hun loyaliteit aan Australië handelen door deel te nemen aan terrorismegerelateerd gedrag". 

In totaal zijn nu al zes mensen op die manier de Australische nationaliteit ontnomen. Vorig jaar werd IS-strijder Khaled Sharrouf de eerste Australische burger van wie de nationaliteit geschrapt werd. Enkele maanden later overleed hij tijdens een bombardement met een Amerikaanse drone in Syrië.

Volgens gegevens van de overheid zijn ongeveer 230 Australiërs naar Irak en Syrië getrokken om zich aan te sluiten bij IS. Ongeveer 90 van hen kwamen om in het conflict.
40 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Pieter Andre Winters

  Turtelboom ging Belcasem zijn Belgische nationaliteit ook afnemen. Zoveel jaren later is hij nog altijd Belg.

 • Cor Dierckx

  Die gaan de Belgische aanvragen en verkrijgen.

 • guy perain

  Neem daar maar een voorbeeld aan... arm Belgie!!

 • Eric Loyens

  Allo theo ipv te tweeten werk aan de winkel na 4 jaar aan de macht is er nog geen wet gemaakt om ze hun paspoort af te nemen begin maar al bij die is vrouwen die terug willen komen

 • Erik Snarevlis

  Zonder hun DNA in een dbase zwieren ze hun papieren weg, meten zich een nieuwe naam aan en vragen als vluchteling asiel aan met een heel nieuwe identiteit als gevolg.