Vijf ingenieurs gearresteerd die “rechtstreeks betrokken" zouden zijn bij dambreuk in Brazilië

De dambreuk in Brazilië kostte het leven aan 65 personen. Voorlopig zijn nog 279 slachtoffers vermist.
Photo News De dambreuk in Brazilië kostte het leven aan 65 personen. Voorlopig zijn nog 279 slachtoffers vermist.
In het kader van het onderzoek naar de dambreuk in het Braziliaanse Brumadinho zijn vijf ingenieurs in preventieve hechtenis genomen. Twee van hen werken voor een Duits bedrijf.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het parket van de zuidoostelijkste deelstaat Minas Gerais, waar de dambreuk in de ijzerertsmijn Corrego do Feijaro heeft plaatsgevonden, heeft gezegd een operatie te hebben gelanceerd om de "strafrechtelijke verantwoordelijkheid van het bedrijf Vale te evalueren".

Rechtstreeks betrokken
De vijf ingenieurs zijn in de loop van de ochtend gearresteerd, twee in Sao Paulo, de drie andere in Belo Horizonte, hoofdstad van Minas Gerais. Volgens het parket zijn die drie werknemers van het mijnbouwconcern Vale en zijn ze "rechtstreeks betrokken" in het verlenen van "licenties" om de mijn uit te baten. De twee andere werken voor het Duitse keuringsbedrijf TÜV SÜD. Dat bedrijf vaardigde in september een certificaat uit dat beweerde dat de dam stabiel was. 

Preventief in hechtenis

De preventieve hechtenis duurt tot dertig dagen. Het parket zal naar eigen zeggen alle vijf verhoren en heeft doorzoekingsbevelen uitgevaardigd. 

De balans van de tragedie is ondertussen opgelopen tot minstens 65 doden en 279 vermisten.

Photo News1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Marc Spandel

    De eigenlijke 'baas' steekt het dus ook hier weer op een aantal 'ondergeschikten' die de kloppen moeten opvangen voor hem. En je moet niet denken dat deze 'ondergeschikten' als onschuldigen zullen bekeken worden door de rechter hoor!