Vijf doden bij opflakkering van geweld in Sudanese hoofdstad Khartoum

Demonstranten in Khartoum.
AFP Demonstranten in Khartoum.
Bij een opflakkering van geweld aan het hoofdkwartier van het leger in de Sudanese hoofdstad Khartoum zijn gisterenavond vijf doden gevallen. Eerder raakte al bekend dat een militair en een burger bij schoten om het leven kwamen en nu blijken ook drie manifestanten te zijn gedood. Dat hebben de militaire overgangsraad en medische bronnen gemeld.

Het is al een hele tijd onrustig in Sudan. Zowat een maand geleden slaagden betogers er na maandenlang protest in om dictator Omar al-Bashir van de macht te verdrijven. Hij leidde het land net geen 30 jaar. De protesten tegen Bashir waren midden december begonnen, maar na enkele weken was dat protest wat weggedeemsterd. 

Sit-in

Begin april kenden de betoging een heropflakkering, toen een sit-in aan het hoofdkwartier van het leger in hoofdstad Khartoum begon. Die sit-in is meer dan een maand later nog altijd bezig. De betogers vragen nu dat de militaire raad de macht afstaat aan een burgerbestuur. 

Vertegenwoordigers van het volksprotest en de Sudanese generaals maakten gisterenavond nog bekend dat ze een akkoord hebben bereikt over een "soevereine raad", die de militaire raad zal vervangen.

Demonstranten houden een sit-in in Khartoum.
AFP Demonstranten houden een sit-in in Khartoum.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.